Politika

GI ''21. maj'': Đurović da pokrene širi politički i društveni dijalog

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni i emancipatorski pokret građanki i građana Crne Gore, pozvao je predsjednicu Skupštine Crne Gore Danijelu Đurović da pokrene širi politički i društveni dijalog.

GI ''21. maj'': Đurović da pokrene širi politički i društveni dijalog Foto: screenshot
Portal AnalitikaIzvor

''Crnoj Gori od posljednjih parlamentarnih izbora (2020) nedostaje konstruktivni dijalog koji zahtijeva širi format od onog kojeg je Đurović već inicirala. Posebno nedostaje učešće novih društvenih snaga, poput pokreta “Evropa sad” koji se značajno legitimisao na političkom i društvenom spektru Crne Gore.

Trenutna situacija u Crnoj Gori, institucionalna, politička, društvena i ekonomska kriza, problematična prošlost, zahtijevaju pojačanu odgovornost, a Đurović bi naročito trebala da doprinese funkcionalnosti i očuvanju zakonitosti, nezavisnosti i nepristranosti različitih državnih institucija i poštovanju Ustava'', navodi se u saopštenju GI ''21. maj''.

Kako dodaju, dijalog je ključna komponenta stabilizacije političkih i društvenih prilika, prevazilaženja brojnih bezbjednosnih izazova i daljeg razvoja Crne Gore.

''Zato u proces treba uključiti sve trenutno parlamentarne ali i druge političke partije i pokrete, civilno društvo, univerzitete, sindikate i asocijacije poslodavaca, sve vjerske zajednice, Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti i iseljenu Crnu Goru (našu dijasporu).

Građanska inicijativa “21. maj” podupire sva rješenja koja čuvaju nezavisnost i suverenitet Crne Gore, doprinose poštovanju Ustava, izboru svih sudija Ustavnog suda Crne Gore i hitnim parlamentarnim izborima'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika