Abiznis

Gelo: Domaći proizvodi šansa Crne Gore

Izvor

Gelo ,koja je nešto više od pet godina predvodila pregovore Hrvatske u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, je za Pobjedu saopštila da su problemi poljoprivrednog sektora Crne Gore slični onima u Hrvatskoj.

- Mi smo takođe veliki uvoznik hrane, iako vjerovatno imamo povoljnije uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Crnogorski proizvođači bi u narednom predpristupnom periodu trebalo da usmjere snage na povećanje konkurentnosti, kazala je Gelo.

Prema njenim riječima, mali proizvođači trebalo bi da se usmjere na proizvode veće dodatne vrijednosti, koji se mogu uspješno plasirati kroz turistički sektor.

Gelo je savjetovala predstavnicima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da detektiraju područja koja su od posebnog interesa za poljoprivredni sektor, ali i područja gdje se mogu očekivati najveće poteškoće pri preuzimanju evropskih odredbi.

- Učestvovanje predstavnika proizvođača u pregovaračkim grupama je veoma važno jer oni iz prve ruke dobijaju sve relevantne informacije o promjenama koje ih očekuju, ali i dobijaju mogućnost da ukažu na poteškoće koje pri tome oni očekuju“, rekla je Gelo.

Gelo je dodala da nije dobro promjene unedogled odgađati, pa onda ostati zatečen pristupanjem EU.

- Zadržati neke mjere koje su suprotne zajedničkoj politici EU nije moguće. Međutim, za neke specifičnosti koje su Crnoj Gori izuzetno važne, moguće je dobiti prelazno razdoblje ili čak izuzeće pod uslovom da vaši zahtjevi ne narušavaju temeljno načelo tržišne utakmice na jedinstvenom tržištu EU, zaključila je Gelo.

(foto: index.hr)

Portal Analitika