Politika

Gegaj: Poziv manjinama bila je obmana nove vlasti

Bivši poslanik i funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj kaže da se tročlana koalicija koja sada čini novu većinu nakon izbora i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu.

Gegaj: Poziv manjinama bila je obmana nove vlasti Foto: Pobjeda
Dnevne novineIzvor

“Dešavanja nakon izbora sam na neki način i predvidio. Ja sam jedan od predstavnika manjinskih naroda u državotvornoj Demokratskoj partiji socijalista, i kao takav sam pratio političke događaje sa velikim interesovanjem sa tri nivoa. Kako će moja partija, kao politički subjekat sa najviše mjesta u Predstavničkom domu Crne Gore, nastaviti da utiče da njen program, usmjeren ka opštem progresu naše Države, ostvaruje i iz položaja najjače opozicione stranke, kako će se opredijeliti manjinski narodi u novonastaloj političkoj situaciji, te kakva će biti dalja uloga Crne Gore u regionu i šire”, kaže Gegaj.

On naglašava da DPS rezultat izbora nije doživjela kao poraz, svjesna da birači određuju ko će biti na vlast.

“Građani su najviše glasova dali DPS-u, ipak malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast. U demokratiji nije sramota biti u opoziciji i to smo dokazali načinom na koji smo priznali privremene rezultate u noći izbora, te konačne objavljene od strane DIK-a. Tročlana koalicija koja je dobila 41 mjesto u Skupštini se odjednom nakon izbora i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu. Prvu stvar koju smo vidjeli je da ih spajaju stvari koje neće da urade. Drugo smo vidjeli raštimane pojave u medijima u vezi sa organizovanjem vlasti do teškog međusobnog napadanja i odvajanja u više tabora. Treće smo vidjeli promjenu retorike kod svih „pobjednika”, kao koalicije, stranke ili lidera istih, iz koje proizilazi da su pojedinačno, a i svi zajedno, obmanjivali svoje biračko tijelo”, tvrdi bivši poslanik.

On kaže da to nisu uradili jedino tzv. „gubitnici” izbora, nego su dokazali još veću političku mudrost i odgovornost, a i puni demokratski kapacitet.

“U novu retoriku ušlo je i pozivanje partija manjinskih naroda da učestvuju u novoj vlasti, uglavnom se ovo odnosilo na Bošnjačku stranku i albanske partije, misleći možda da ovom obmanom rješavaju neke probleme vezano za svoj imidž u Crnoj Gori, regionu i pred međunarodnom zajednicom. Čak je i lider najmanje koalicije na vlasti „obećao” da „za sigurno ćemo imati Bošnjake i Albance u vlasti”, navodi Gegaj.

Manjinske partije su rekle ne ovim, kako je naveo Gegaj, neiskrenim pozivima.

“Zašto su glavni odbori ovih partija i forumi njihovih koalicija dali takav odgovor? Odgovor nije toliko jednostavan i leži u tome što su manjinski narodi veoma osjetljivi što se tiče centralne vlasti, a i oprezni da li da učestvuju u njoj ili ne”, kaže Gegaj.

On ističe da je manjinama potrebna vladavina prava, građansko organizovanje i maksimalna tolerancija političkih snaga na vlasti za sva ljudska prava i sloboda, kao i ekonomska ponuda u pravcu prosperiteta.

“Da li politički subjekti koji sad čine ovu troglavu koaliciju, a koji su dobro poznati crnogorskoj javnosti, ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda? Ne. Za manjinske partije nema mjesta gdje se Albanci, Bošnjaci nazivaju pežurativnim imenima i prijetnjama najtežeg tipa, nema mjesta gdje se poništava evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore”, kazao je Gegaj.

Od takvih napada, dodaje, nisu pošteđeni ni Crnogorci ni Hrvati.

“Ne treba zaboraviti da je predizborna retorika građena i protiv priznanja Kosova, što smatramo da je potpuno protiv naših dobrosusjedskih odnosa. Treba napomenuti da manjine plaši i to što je tročlana koalicija favorit jedne crkve sa stranim predznakom, gdje manjine ne vide sebe, da se sastanči u manastirima te iste Crkve, ostavljajući utisak da će Crna Gora na takav način mogla da se pretvori u svojevrsnu teokratiju poput Irana”, jasan je Gegaj.

On tvrdi da su lideri ovih političkih subjekata Rafet Husović, Fatmir Đeka i Mehmet Zenka bili dovoljno jasni u njihovim izjavama u kojima su saopštili da nikada manjinski narodi u Crnoj Gori neće biti u vlasti sa onima koji nijesu u stanju da se iskreno zakunu da rade na očuvanju njenih državnih i nacionalnih interesa, koji neće braniti prozapadni kurs naše države, koji će odmah pristupiti poništenju priznanja države Kosovo, koji će imati jednog i jedinog iskrenog međunarodnog partnera Rusiju, koji će narušiti dobre odnose sa susjedima …

“Vjerujem da sad partije manjina, iz položaja konstruktivne opozicije, koristeći njihovo bogato iskustvo, činiti sve kako da bi podržali sve aktivnosti ove vlasti, i to u pravcu njihovih programa i djelovanja. A što se tiče drugih subjekata koji žele saradnju sa partijama manjina, ja bih im poručio da manjinama odgovara da se i ubuduće sačuvaju sva postignuta dostignuća Crne Gore kao moderne građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne države, načela koja su ovjekovječena Ustavom Crne Gore iz 2007. godine i dosadašnjim napretkom Crne Gore. Podsjetiću na riječi Meše Selimovića Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu”, kaže Nikola Gegaj.

Portal Analitika