Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Politika

Predsjednik države Milo Đukanović primio u oproštajnu posjetu stalnu predstavnicu Programa UN za razvoj u Crnoj Gori

Gašparikova: Bila je privilegija služiti građanima Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu stalnu predstavnicu Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielu Gašparikovu.

Gašparikova: Bila je privilegija služiti građanima Crne Gore Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik je zahvalio Gašparikovoj za saradnju, lični angažman i posvećenost u očuvanju i jačanju partnerstva UNDP i Crne Gore tokom njenog mandata, i važnoj podršci te organizacije u ostvarenjima Crne Gore u proteklom periodu.

Uz podsjećanje da je saradnja posebno intenzivirana od 2015.g., kada su definisani ciljevi održivog razvoja u Crnoj Gori, ukazao je na snažnu podršku kancelarije UNDP-a u kompleksnim uslovima na globalnom planu, pandemije, i složene unutrašnje političke situacije u zemlji.

Predsjednik je izrazio posebno zadovoljstvo postignućima Crne Gore u oblastiklimatskih promjena i učešćem na dva posljednja samita o klimi, u Glazgovu i Šarm el Šeiku, gdje su potvrđene visoke ambicije koje je Crna Gora definisala, takođe uz podršku UNDP-a. 

„Usaglašavanje novog 5-0 godišnjeg programskog dokumenta UNDP za Crnu Goru daje osnova za optimizam u pogledu buduće saradnje i na višim nivoima“, kazao je predsjednik.

Uz ocjenu da su programi saradnje sa UNDP uvijek korespondirali sa strategijom unutrašnjeg razvoja i vanjskopolitičkim ciljevima, ukazao je na potrebu rješavanja ključnog problema nerazvijenosti, kao posljedice zaostajanja za evropskim kolosjekom razvoja, naročito u složenom regionalnom, evropskom i globalnom kontekstu u kojem pitanje kvalitetnog upravljanja zemljom dobija na značaju. 

Stalna predstavnica UNDP-a, zahvalila je Predsjedniku za prijem ističući da je bila privilegija služiti građanima Crne Gore. Ona je istakla da pridruživanje Crne Gore EU vidi kao proces koji će u najvećoj mjeri ubrzati dostizanje ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. To je, dodala je, vizija budućeg pravca Crne Gore koju je UNDP podržavao i na kojoj će zajedno nastaviti da rade.

Sa zadovoljstvom je ukazala na uspješno potvrđeno partnerstvo UNDP-a i Crne Gore tokom izazovnog perioda COVID krize, što predstavlja dobru osnovu za zajedničko prevazilaženje aktuelnih i predstojećih izazova, ukazujući na rastuću potrebu otpornosti institucija i značaj jačanja unutrašnjih kapaciteta. Gašparikova je istakla posebno zadovoljstvo doprinosom UNDP-a ispunjavanju obaveza Crne Gore iz međunarodnih sporazuma, naročito u oblasti klimatskih promjena i ljudskih prava, uz nadu da će tako biti i ubuduće.

Portal Analitika