Fudbal

Fudbalski spektakl u petak u Ulcinju – najavljen dolazak stotinjak legendarnih igrača bivše Jugoslavije

Fudbalski spektakl, kakvog Crna Gora još nije vidjela, očekuje se u petak u Ulcinju – najavljen je dolazak stotinjak legendarnih igrača bivše Jugoslavije, druženje i promocija filma o čuvenom Ivanu Gudelju. Iza ove nesvakidašnje inicijative stoji zaljubljenik u fudbal, privrednik Pavle Pajo Pepđonović, ali i čitav najjužniji grad Crne Gore.

Fudbalski spektakl u petak u Ulcinju – najavljen dolazak stotinjak legendarnih igrača bivše Jugoslavije Foto: Bar info
Bar InfoIzvor

Gostujući u programu Radio Bara, Pepđonović je istakao da vlada nezapamćeno interesovanje, te da je “cijeli Ulcinj na nogama”.

“Ne postoji ulcinjska familija, porodica, a da se nisu javili da podrže ovaj susret legendi fudbala. I to samoinicijativno, bez naših poziva. Podršku je pružio predsjednik Opštine Ulcinj, direktor Turističke organizacije, opštinska i privatna preduzeća, politički subjekti… Skoro svi ulcinjski hotelijeri su ponudili besplatan smještaj bez limita. Ljudi su nudili kuće, apartmane, ribari su donirali 150 kila skakavice za jednu od večera… Uključile su se i firme iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja…”.

Kako kaže, do svega je došlo slučajno, a inicijalni podsticaj je promocija filma oIvanu Gudelju: “Onda je sve krenulo, kao lavina”.

“Moj pokojni otac je bio veliki navaijač ‘Hajduka’, vodio me na Poljud da gledamo utakmice Kupa UEFA, a nijednu od utakmica ‘Bilih’ u Nikšiću i Titogradu nisam propustio. Naravno, sa istim interesovanjem sam pratio i sva jugoslovenska fudbalska dešavanja osamdesetih, sve klubove. Prijatelj sam sa Ivanom Gudeljom, i htjeli smo da promovišemo film o njemu, pa nam je palo na pamet da bi neko od njegovih saigrača mogao da se pojavi na toj svečanosti. Prvi je pristao Zoran Vulić, pa Drago Čelić i Branko Miljuš, a imao sam od ranije prijateljstvo saNikicom Cukrovim. Bivši fudbaleri su u kontaktu, i kod njih su krenule emocije, pa su jedni počeli da preporučuju drugima da se nađu u Ulcinju. Tako je broj gostiju počeo brzo da raste, niko nije mogao ovo da očekuje. Kako smo željeli da vidimo u Ulcinju sve heroje našeg djetinjstva, odlučili smo se da organizujemo dva autobusa koja bi išla ‘Y’ transferima, iz Hrvatske i Slovenije, i iz Srbije. Međutim, ispostavilo se da je nekima nemoguće doći autobusom ili kolima, pa smo se odlučili za avionske letove. Sve je rađeno na preporuku, jedan je preporučivao drugog. Ja sam samo inicijator osnovne ideje, nisam ni hrabar ni moćan da sve ovo nosim, ovo su sve Ulcinjani i sami fudbaleri uradili”.

Spisak gostiju je nevjerovatan, na njemu je oko 130 imena, od čega je pedesetak neposredno pred razgovor potvrdilo dolazak.

“Potvrdili su dolazak Ivica Šurjak, Mehmed Baždarević, Miloš Šestić, Dževad Prekazi, Faruk Hadžibegić, Dragiša Binić, Stanislav Karasi, Husref Musemić, Predrag Pašić, Nikica Cukrov, Ive Jerolimov, Branko Miljuš, Miloš Bursać, Dušan Pešić, Rizah Mate Mešković, Fuad Mulahasanović, Dževad Šećerbegović, Bajro Župić, Senad Ferhatović, Mirza Kapetanović, Milan Radović, Mladen Mladenović, Jovica Nikolić, Vančo Balevski, Nešat Žaveli, Dragi Kanatlarovski, Milan Petrović, Kemal Hafizović, Gregor Židan, Primož Gliha, Radmilo Mihajlović, Miodrag Stoiljković, iz Crne Gore su se najavili Ante Tonko i brat mu Janko Miročević, Dragan Guzo Vujović, Žarko Vukčević, Slavko Vlahović, Brajan Nenezić, Mojaš Radonjić, Branislav Đukanović, od novinara Milojko Pantić, od trenera Ljupko Petrović… Miodrag Kustudić dolazi iz Španije, a Ljubomir Radanović iz Belgije, i to o svom trošku”.

Najviše pažnje na društvenim mrežama izazvao je mogući dolazak legendarnog Blaža Bake Sliškovića i golmana Zorana Simovića.

“Za Baku je zadužen naš NikšićaninMomir Bakrač, njegov prijatelj, on ga je vodio i u Sentu, na Gudeljevo vjenčanje. Momir mi je fino rekao da niŠpaco Poklepović, Bakin trener, nije znao da li će u neđelju doći na utakmicu, toliko je nepredvidljiv, ali da će probati svim silama da ga dovede.

Sa Simovićem je specifična situacija. Nedavno mu je umrla žena, što ga je dosta pogodilo. Rekao je da nije u kondiciji da vozi, pa smo mu ponudili transfer autom iz Kruševca do Beograda, a onda avion. Kad je to čuo, počeo je monolog: ‘Brate moj, kakav avion? Znaš li šta sam se ja naljuljao iznad Splita od bure, a u Turskoj sam popio dva kila tableta zbog aviona, ne bih ušao u avion da Gudelj igra, a ne da mu je promocija filma’ Međutim, nije rekao neću, već ‘probaću’ i radimo na tome da dođe, imamo i džokera za tu situaciju”.

Program na ulcinjskom Pristanu počinje u petak oko 11 sati, uz muziku, štandove za jelo i piće… Za 14 sati najavljeno je predstavljanje gostiju na bini pored Male plaže, moderator je novinar Nebojša Šofranac, a promocija filma i knjige o Gudelju je predviđena u Domu kulture za 18 sati, međutim, zbog velikog interesovanja, a smanjenog kapaciteta sale, ulazak će biti po specijalnom režimu. Ivan Gudelj će na dva punkta u gradu potpisivati knjige, a animiraće i prisutne da učestvuju u akciji pomoći nepokretnom fudbaleri ‘Budućnosti’ i ‘Crvene Zvezde’ Zoranu Vorotoviću.

Naredna dva dana, fudbaleri će obilaziti turističke znamenitosti i družiti se sa Ulcinjanima i njihovim gostima.

Portal Analitika