Politika

Stav

Front protiv tiranije

Nakon pohoda na instituciju predsjednika, najavljuje se neustavno preuzimanje vlasti i u Glavnom gradu. Karikiranje ustavnih normi i zakonskih rješenja biće izazov za buduću pravnu nauku, jednako kao i procesuiranje odgovornih

Front protiv tiranije Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Istorija se odvija pred našim očima! Posjeta predsjednika Ukrajine Zelenskog Americi suštinski podsjeća na onu sličnu Čerčilovu iz decembra 1941. Odlaskom u SAD ratni predsjednik stvara moralni zalog cijeloj zapadnoj civilizaciji da istraju u podršci Ukrajini u suprotstavljanju varvarskoj agresiji Putinovog režima. 

Crna Gora takođe je na liniji fronta - prinuđena da štiti principe koje  nije do kraja shvatila

Posjeta nije samo apel za pomoć, koja se već mjeri milijardama dolara, već poziv na prekid svake vrste kompromisa sa režimima poput ovog koji želi novu Gvozdenu zavjesu u Evropi. Kad Zelenski govori o "frontu protiv tiranije" čuje se Regan i slični pogledi na SSSR, vraćajući cijelu javnost u dramatičnost sadašnjeg trenutka. 

Dok se "front protiv tiranije" u Vašingtonu jača novim antiraketnim sistemima, a javnost priprema na sljedeću, težu, fazu konflikta, ulicama Podgorice desetine hiljada građana nedjeljama demonstriraju protiv tiranije koja dekretom sile ukida prerogative crnogorske državnosti. 

Protestu prisustvovalo oko 20 hiljada ljudi, poručeno: Budi se Crna Goro, stiže proljeće, a mi ti garantujemo - ima nas (FOTO/VIDEO)
68
Protestu prisustvovalo oko 20 hiljada ljudi, poručeno: Budi…
20.12.2022 21:30

Na miran i civilizovan način građani pružaju otpor hibridnoj agresiji koja u Crnoj Gori dobija na momentu ne popuštajući ni pod pritiskom međunarodnih partnera. Odgovor iako na površini blag ima istorijsku šansu da emancipatorski djeluje na cijelo društvo i promijeni odnos onog što je odbrana države. Kao i da povuče liniju razdvajanja između dvije vizije Crne Gore, koja nije nužno državnopravna, već vrijednosno prozapadna ili putinovskosibirska.

Istovremeno, povlačenje te ideološke razdjelnice omogućava i otrežnjenje od tradicionalnih zabluda. Sa druge strane, jednako neumorna je i parlamentarna većina u podizanju ljestvice onog što jeste gaženje demokratskih principa. 

Nakon pohoda na instituciju predsjednika, najavljuje se neustavno preuzimanje vlasti i u Glavnom gradu. Karikiranje ustavnih normi i zakonskih rješenja biće izazov za buduću pravnu nauku, jednako kao i procesuiranje odgovornih.

Sve to samo motiviše nosioce proruske politike u Crnoj Gori da i dalje testiraju odlučnost Zapada se uhvati u koštac sa izazovima destabilizacije koja se širi na sve djelove Evrope. Front protiv tiranije počinje u Ukrajini, ali je on samo njegov manji, dramatičniji dio. Front se proteže novim granicama koje nažalost obuhvataju i one države koje su doživljavane kao uspješno demokratizovane. 

Trenutno je Crna Gora takođe na liniji fronta - prinuđena da štiti principe koje ni sama nije do kraja shvatila, a njeni građani suočeni sa borbom u kojoj je istrajnost ključ. Istrajnost koja tradicionalno manjka državnom biću, a koje je jako lako okrenuti u oružje protiv nje same.

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S SrbinIzCrneGore_neregistrovani
23.12.2022. 15:24

Kaleziću ja volim Crnu Goru ali volim i bratsku Srbiju.Opijen sam kosovskim mitom i junačkim guslarskim pjesmama.Ajde objasni što sam ja državni neprijatelj a ti si patriota?Nikada nijesam napravio nijedno krivično djelo,porez i komunalije redovno plaćam i savjest mi je čista mirno spavam.

3
21
v vesko_neregistrovani
23.12.2022. 16:50

@SrbinIzCrneGore_neregistrovani U čemu je ponta. Što je pjesnik htio reći. Evo ja ću: ništa o fašizmu, kleronacionalizmu, mržnji prosrpskih političara prema svemu drugačijem i td....

12
2
I Istrajnost__neregistrovani
23.12.2022. 06:38

Treba biti istrajan i pokazati Evropi i Svijetu da imamo velike probleme zbog pitanja opstanka Crnogorske Države! Nema nam druge nego istrajno i redovno ići na proteste!

43
3
b bjelopavlić_neregistrovani
23.12.2022. 06:34

Nekad ranije smo od Predsjednika čuli komentar "parlamentarna diktatura" a sad od ovog malog "tiranija naroda". Izgubljena fotelja na izborima nemože se silom držati. Ovakvim ponašanjem Vuković je zapečatio svoju političku karijeru.

10
41
A Ana_neregistrovani
23.12.2022. 04:53

Dečkič, ko ti drma kavez, zašto si se podigao na zadnje noge ?

13
55
n nedorasliRusofili_neregistrovani
23.12.2022. 05:39

@Ana_neregistrovani VAS TREBA SATJERATI U MIŠJU RUPU NECIVILIZOVANA, PUTINOVA BANDO,JER VI STE TO , UVJEK STE AGRESORI,I UGROŽENA VRSTA GMIZAVACA.

53
5
L Logično_neregistrovani
23.12.2022. 06:42

@nedorasliRusofili_neregistrovani Civilizovan si jer si izgubio izbore i ne daš vlast i što ste umislili da ste Bogom dani. Navikavaj se na demokratiju "civilizovani" stručnjače...Saterala je država vas agresivne ekstremiste na CT i NK jako brzo. Btw, šta ti je Putin kriv, da li su te nekada napali ?

7
41
R Realno_neregistrovani
23.12.2022. 08:16

@nedorasliRusofili_neregistrovani Po čemu si ti bolji i civilizovaniji od Srbije i Rusije? Imaš li bolji standard, više fabrika, nauku, IT, nuklearne tehnologije, itd. ? Šta to imaš pa si toliko "dorastao i civilizovan" ? Imaš kompleks inferiornosti i niže vrednosti.

4
30
F Fist_neregistrovani
23.12.2022. 01:52

A kako bi drugačije DF i sve koje su pritegli. Lekić je politička marioneta. Abazović tek sad vidi dokle je zasrljao. Šta očekivati od Radunovića, Kneževića i Mandića. Ništa ispravno

54
7
N NovakVojov_neregistrovani
23.12.2022. 00:20

Kakvo crno neustavno preuzimanje vlasti u Podgorici??? Đe to ima da izgubiš vlast na lokalnim izborima kao DPS i Vuković Ivan i jednostavno ne želiš da predaš vlast pobjednicima izmišljajući raznorazne izgovore. Neka DPS preda vlast u Podgorici a Vuković neka traži novi posa i stvar riješena.

18
53
b batazivojinovic_neregistrovani
23.12.2022. 01:26

@NovakVojov_neregistrovani tacno tako

13
45
D DukljaZeta_neregistrovani
23.12.2022. 01:50

@NovakVojov_neregistrovani Pokazujete svojim komentarom političku neprincipijelnost. Sve je Vuković lijepo objasnio. Žalite se Abazoviću na Suadu Zoronjić, ona vam je ovo zakuvala

51
8