Društvo

Freedom House: Nacionalizam na Balkanu ugrožava pomirenje

Izvor

U globalnom godišnjem izvještaju, u kome je data ocjena političkih prava i građanskih sloboda, među 87 slobodnih zemalja su i Crna Gora, Srbija i Hrvatska, dok se među 60 država koje su ocijenjene kao djelimično slobodne nalaze Bosna i Hercegovina i Makedonija. U izveštaju Fridom hausa i Kosovo je ocijenjeno kao djelimično slobodno.

I pored napretka, ta organizacija ocjenjuje da nacionalizam u velikom dijelu Balkana i dalje nastavlja da ugrožava pomirenje u regionu i komplikuje odnose sa EU.

Fridom Haus ističe da i dalje postoji pritisak na slobodne medije na Balkanu, posebno pomenuvši Makedoniju, gdje je zatvorena jedna opoziciono orijentisana televizija, dok je rad više novina bio ugrožavan.

Ta organizacija, takođe, navodi da su tri obećavajuće mlade demokratske zemlje zabilježile uznemirujući pad sloboda u prošloj godini - Mađarska, Južna Afrika i Ukrajina, kao i da su dvije zemlje ove godine promijenile status: Gambija, koja više nije djelimično slobodna već neslobodna, i Tunis, koji je iz neslobodnog statusa prešao u djelimično slobodan.

Fridom haus upozorava da je 2011. šesta godina zaredom u kojoj su zemlje sa opadajućim stepenom sloboda brojnije od zemalja sa porastom sloboda.

Portal Analitika