Društvo

Franović: Izostanak odgovora na slučaj Rumija ugrožava državnu stabilnost

Izvor

“Slučaj Rumija ima elemente tipične za koncept zločina počinjenih iz mržnje, a i izveden je po obrascu tipičnom za namjernu destrukciju kulturnog nasljeđa motiviranom predrasudama”, kazao je Franović na konferenciji za novinare, prenosi TV IN.

On je kazao da je tako bilo u slučaju Bamijan u Avganistanu, kada su ekstremni Talibani uništili kipove Bude, izuzetno kulturno nasljeđe svjetskog značaja.

“Kao i u slučaju Bamijanu, u slučaju Rumija, napad na kulturno nasljeđe su izvršile vojne snage - Vojska Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a po odluci tadašnjeg načelnika Generalštaba generala Dragana Paskaša, bez znanja člana Vrhovnog savjeta odbrane iz Crne Gore”, rekao je Franović.

Prema njegovim riječima, crnogorsko društvo i država su u posljednje vrijeme suočeni sa ekstremnom radikalizacijom političkog života, što je donijelo i suočavanje sa problematikom slučajeva zločina počinjenih iz mržnje.

„Izostanak institucionalnog odgovora na takve slučajeve uz nepostojanje adekvatnog pravnog okvira može ozbiljno ugroziti društvenu i državnu stabilnost, kao i proces reformi i evroatlantskih integracija Crne Gore“, ocijenio je Franović.

Portal Analitika