Politika

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze članstva u EU, poruka je sa sastanaka koje je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, imala u Parizu.

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU Foto: Vlada
Portal AnalitikaIzvor

Kordić je, u susret održavanju MVK izmedju EU i CG imala intenzivan i sveobuhvatan dijalog o snažnoj političkoj dimenziji pregovora sa EU i francuskom inicijativom primjene nove Metodologije na sastancima sa savjetnicom predsjednika Makrona, ambasadorkom Izabel Dumon i šeficom Kabineta državnog sekretara za evropske poslove Klemana Bona Garans Pino, uz prisustvo šefa Misije Balkan Evrope, Tomasa Bertina i direktora Direktorata za vanjske odnose EU, Damiena Kristofaria.

Razgovarano je o tekućim i planiranim aktivnostima iz reformske agende Crne Gore u okviru pregovaračkog procesa sa EU, dodatnoj vrijednosti procesa proširenja za cijelo društvo i očekivanjima građana koji 75% podržavaju članstvo u EU.

Kordić je prenijela da Crna Gora jasno slijedi svoju geostratešku orijentaciju, kao NATO članice i dosljedni kandidat za članstvo u EU. Ona je istakla da je Vlada odlučna da sprovede suštinske reforme i bude sljedeća punopravna članica EU, prije svega zbog svojih građana i boljeg kvaliteta njihovog života, a da sa druge strane, želi da pokaže evropskim partnerima da može da bude kredibilan partner u građenju zajedičke evropske budućnosti.

Sagovornice glavne pregovaračice su pozdravile jasnu geopolitičku orijentaciju Crne Gore ka EU, kao odraz težnje građana prema EU kao sistemu vrijednosti. Istakle su da Francuska prema Zapadnom Balkanu ima jasnu geopolitičku vizuru snažnijeg prisustva i da želi da vidi reformisane države kandidate, te da u narednom periodu fokus treba usmjeriti, prije svega, na ključne izazove u vladavini prava. Ponovile su da Crna Gora i region Zapadnog Balkana pripada EU i da su sve države regiona dobrodošle, ali da je prije toga potrebno sprovesti reforme i pokazati rezultate.

Zajednički je ocijenjeno da Nova metodologija pregovaračkog procesa treba da ojača politički dijalog sa državama članicama i omogući opipljive rezultate kako za Crnu Goru i njene građane, tako i u smislu očekivanja država članica EU.

Portal Analitika