Svijet

Vrhovni sud donijeće odluku 5. jula

Francuska: Potomci robova traže odštetu na sudu

Vrhovnom sudu u Francuskoj nekoliko udruženja i građana podnijelo je tužbu kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli kao naraštaji potomaka robova.

Francuska: Potomci robova traže odštetu na sudu Foto: Yakov Oskanov
Portal AnalitikaIzvor

Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno učestvovala od 17. veka do ukidanja ropstva 1848, prenosi Hina. 

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, kazao je advokat tužilaca Patris Spinosi, da se “nadiđe” zakon donesen u Francuskoj 2001. u kom su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv humanosti.

Cilj je obezbijediti “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova“, rekao je Spinosi.

Državna tužiteljka Blandin Male-Briku koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtjev odbije. 

Podsjetimo, Vrhovni sud će donijeti odluku 5. jula.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mačkov_neregistrovani
01.06.2023. 11:02

Sad će i Servi - robovi da traže obeštećenje. Oni mogu da zgrnu velike pare jer su robovali ihajhaj.

3
0