Svijet

Stotine vojnika će se uskoro vratiti kućama

Francuska najavljuje dodatno povlačenje iz Afrike

Francuska je najavila kako će u narednih nekoliko mjeseci dodatno smanjiti svoje prisustvo u Africi te da će narediti povlačenje nekoliko stotina vojnika.

Francuska najavljuje dodatno povlačenje iz Afrike Foto: EPA-EFE
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju Le Mondea, smanjenje će se prije svega odnositi na bazu u Abidžanu u Obali Slonovače, zatim u Senegalu i Gabonu. Kada je riječ o francuskim bazama, jedina država koja će sačuvati dosadašnji broj vojnike je Džibuti gdje će ostati 1.500 francuskih vojnika.

"Naredba za povlačenjem vojnika trebala bi biti prvi konkretan korak predsjednika Emanuela Makrona nakon govora o situaciji u Africi. U skladu sa završetkom operacije Barkhane u regiji Sahel, nakon 10 godina prisustva u Maliju, Francuska želi nastaviti aktivnosti povlačenja vojnika iz Afrike", piše francuski list.

Još početkom marta predsjednik Francuske Emanuel Makron tokom posjete zemljama centralne Afrike izjavio je kako je era "Francafrique" i službeno završena te da je uloga ove države u Africi neutralna.

"Doba Francafrique je odavno prošlo i ponekad imam osjećaj da se mentaliteti ne razvijaju istim tempom. Vidim da se Francuskoj još pripisuju namjere koje ona nema već duži period", rekao je Makron.

Naglasio je kako Francuska u Gabonu, ali i drugim državama ima znatno neutralniji stav nego ranije.

"U Gabonu, kao i drugdje, Francuska je neutralan sagovornik koji razgovara sa svima i čija je uloga da se ne miješa u unutrašnja politička pitanja", poručio je prvi čovjek Francuske, piše Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.