Svijet

Francuska autoindustrija odumire?

Izvor

Broj osoba koje traže posao porastao je za 16.600, odnosno 0,6 odsto, a mart je 11. uzastopni mjesec rasta nezaposlenosti. Prema posljednjim predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, za Francusku će 2012. biti još teža nego prethodna, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Na tržištu rada Francuske, bez obzira na međunarodnu situaciju, kriza će i dalje trajati, jer privreda ne može da otvori nova radna mjesta bez minimalnog rasta od 1,5 odsto.

Aktuelni francuski predsjednik Nikola Sarkozi je, prije nego što je izabran za predsjednika 2007, obećao da će smanjiti nezaposlenost na pet odsto, ali je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godina dostigla nivo od 9,2 odsto, i na putu je da premaši deset odsto.

Ionako tešku ekonomsku situaciju dodatno komplikuju i predsjednički izbori jer su socijalni projekti zamrznuti u toku predizborne kampanje.

Situacija u francuskom industrijskom sektoru je zabrinjavajuća, jer je samo u automobilskom sektoru u proteklih 12 godina otpušteno 48.000 ljudi ili 18 odsto zaposlenih, a planira se opuštanje još 5.300 radnika.

Rukovodioci firmi su zabrinuti zbog političkog upliva na privredu kao što je pritisak o smanjenju javnog duga. Mjere štednje za koje se zalaže desnica ili fiskalni pritisak do kojeg bi došlo u slučaju dolaska na vlast ljevice, nijesu nimalo obećavajući za francusku industriju.

Preduzeća koja ne budu uspjela da povećaju svoju proizvodnju i izvoz moraće da se prilagode mjerama nove političke vlasti koje nisu nimalo ružičaste za njihovu dalju sudbinu.

Broj zaposlenih u francuskoj industriji je u periodu od 2007. do 2010. smanjen za 337.000, a samo u 2011. otpušteno je 17.000 radnika, i što je još gore, prema predviđanjima, poslije izbora, planira se još radikalnije otpuštanje.

Jedino su ugostiteljski, turistički, informatički i telekomunikacioni sektori uspjeli da se odupru krizi i dešavanjima na političkoj sceni Francuske, u kojima se najavljuju nove investicije i otvaranje na hiljade novih radnih mjesta.

Očekuje se da će u sektoru za zaštitu životne sredine i očuvanju ekosistema takođe doći do otvaranja novih radnih mjesta, jer je pritisak na primenu novih vidova energije u industriji sve veći od strane EU.

Portal Analitika