TV / Film

Podgorička publika do 20. juna moći će da pogleda 29 filmskih ostvarenja

(FOTO / VIDEO) Otvoren 15. UnderhillFest, u selekciji i pet crnogorskih filmova

Publika je na otvaranju uživala u filmu “Mi nemamo drugu zemlju”, nagrađenom na Berlinskom filmskom festivalu, nakon čega su nastupili bend Lira Vega i DJ Dejan Vučetić Vuča

(FOTO / VIDEO) Otvoren 15. UnderhillFest, u selekciji i pet crnogorskih filmova Foto: Mediabiro
Portal AnalitikaIzvor

Sinoć je u Njegoševom parku u Podgorici svečano otvoren 15. UnderhillFest, festival dugometražnih dokumentarnih filmova. Festival se ove godine održava od 12. do 20. juna, pa će podgorička publika u tom periodu u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i u CKZ “Ribnici” moći da pogleda 29 filmskih ostvarenja.

Kako javlja Media biro, mnogobrojnim posjetiocima se na otvaranju obratio umjetnički direktor i filmski selektor festivala, Vuk Perović koji je izrazio zadovoljstvo zbog značajnog jubileja koji su dostigli. 

“Stigli smo i do broja 15, sasvim nezamislivo kada smo krenuli u cijelu ovu priču. Nama sada izgleda da je ovo postalo dostižno samo zato što smo festival pravili za sve nas ovdje, da bismo podijelili ideje, vizije, snove, kreativnost, lucidnost, igru, ljubav sa najrazličitijih strana svijeta cijele planete sa ljudima koji žele to da podijele i koji imaju širom otvorene oči i otvoren um za nečije snove koji najviše imaju smisla kada se u njima uživa zajedno,” naveo je Perović u uvodnom obraćanju. 

Ovogodišnji festival se sastoji od četiri selekcije od koje su tri takmičarske, programa U fokusu, Teen Docs radionica, muzičkih programa, a sve to uz brojne goste. U programu će se tako naći dokumentarni vestern o najvećoj deponiji u Evropi, priča o tome da li se može izmjeriti sreća, dokumentarac o kompleksnom unutrašnjem svijetu žene koja se bori sa svojim nepokolebljivim duhom da se odupre nizu rijetkih autoimunih bolesti, kao i priča o nepoznatoj istoriji jugoslovenske kinematografije. 

“Izuzetno smo ponosni što ove godine u tri selekcije imamo čak pet crnogorskih ostvarenja – svjetsku premijeru novog ostvarenja nagrađivanog reditelja Vladimira Perovića, Ova dobra zemlja, zatim film Seada Šabotića, Porodica na određeno vrijeme i tri kratka ostvarenja novih snaga – Kaće Žarić, Tamare Pavićević i Miljana Vučelića,” istakao je Perović. 

Među takmičarskim filmovima je i ostvarenje o nestaloj generaciji, egzilu, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje svakog rata – “Ostati ili bježati?”. U pitanju je film “Dezerteri” poznatog hrvatskog reditelja i glumca Damira Markovine, koji je svojim govorom uveličao sinoćnje otvaranje festivala. 

“Veliko mi je zadovoljstvo i još veća čast biti pozvan da otvorim ovogodišnji UnderhillFest. Film je za mene svjetlo, vrijeme, emocija, uvijek puno više pitanje, nego sam odgovor. Film je za mene čin dijeljenja tih pitanja o svijetu oko nas i njihovo zajedničko gledanje na velikom platnu. UnderhillFest je mjesto susreta između nas autora i vas publike, između vaše zajednice. To je zajedničko otvaranje pitanja o stvarnoj naravi svijeta koji nas okružuje i našeg nestrpljivog očekivanja vaših reakcija i vaših potencijalnih odgovora, a sve to u ovoj sivoj atmosferi podgoričkih ljetnih večeri,” kazao je Markovina. 

Publika je na otvaranju uživala u filmu “Mi nemamo drugu zemlju”, nagrađenom na Berlinskom filmskom festivalu, a poslije filma nastupili su bend Lira Vega i DJ Dejan Vučetić Vuča. 

Večeras su na programu kratkometražni film Melite Vrsaljko “Knin – Zadar”, već pomenuti film Damira Markovine “Dezerter” i “Agent sreće” čiji su autori Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó.

Portal Analitika