Kultura

Našu zemlju predstavalja Darja Bajagić izložbom “It Takes an Island to Feel This Good”

(FOTO) Na Bijenalu u Veneciji otvoren Paviljon Crne Gore, evo kako je bilo tamo

Kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović predstavila je projekat, ističući da Bajagić, njoj svojstvenom umjetničkom metodologijom, plovi presjecima činjenica i stvarnosti sa uočljivom notom dvosmislenosti.

(FOTO) Na Bijenalu u Veneciji otvoren Paviljon Crne Gore, evo kako je bilo tamo Foto: MSUCG
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski paviljon na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji svečano je otvoren juče izložbom “It Takes an Island to Feel This Good” umjetnice Darje Bajagić.

Crnogorski paviljon nalazi se na lokaciji Complesso dell’Ospedaletto, Barbaria de le Tole, 6691, a izložba će biti otvorena do 24. novembra.

Postavku je otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a osim nje, na otvaranju su govorili i komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović, kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović i umjetnica Darja Bajagić.

Vujović je istakla da Venecijansko bijenale nije samo umjetnička izložba. 

“To je testament snage umjetnosti kao jezika koji prevazilazi riječi i granice. Kroz djela umjetnika, mi se podsećamo da su naše priče, iako jedinstvene, povezane u zajedničkoj ljudskoj sudbini. Umjetnost nas podsjeća da smo svi stranci u ovom zajedničkom putovanju zvano ljudski život, i da se njom samom branimo od užasa prolaznosti”, kazala je ona.

Komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović kazao je da je, osim nove lokacije na kom se nalazi paviljon, novitet i procedura kojom je odabran naš predstavnik na ovom bijenalu.

Kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović predstavila je projekat, ističući da Bajagić, njoj svojstvenom umjetničkom metodologijom, plovi presjecima činjenica i stvarnosti sa uočljivom notom dvosmislenosti. 

“Ovaj pristup pokazuje prividnu distanciranost, podstičući istraživanje suštine stvarnosti i njenog subjektivnog tumačenja. Korišćenjem kseroksa prikupljenih iz arhivskih zbirki Državnog arhiva Crne Gore, njene umjetničke kompozicije stvaraju uznemirujući ambijent, obilježen nedostatkom eksplicitne informacije ili uputstva za tumačenje. Ovo namjerno odsustvo stvara okruženje pogodno za autonomno angažovanje posmatrača, primoravajući pojedince da se suoče sa ličnim reakcijama, neizvjesnostima i nemirima”, kazala je Zelenović.

Bajagić je naglasila da je u Crnu Goru prvi put nakon 1990. godine došla u ljeto 2021, te da je bila očarana prizorom ostrva Mamula.

“Igrom slučaja, 2022. godine sam se preselila na poluostrvo Luštica, u blizini Mamule, gdje je moje prvobitno očaranje preraslo u centralni fokus mog istraživačkog rada i umjetničke prakse. Međutim, nije slučajno što je istorija moje porodice usko povezana sa stvaranjem ovog serijala, koji svoju inspiraciju i porijeklo nalazi u Crnoj Gori. Stoga mi je velika čast što sada imam priliku da kompletiranu seriju podijelim sa globalnom publikom upravo ovdje, na Venecijanskom bijenalu, predstavljajuci moju domovinu Crnu Goru – privilegija koju duboko cijenim”, istakla je Bajagić.

Generalni pokrovitelj učešća Crne Gore na Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok Muzej savremene umjetnosti ima ulogu organizatora i generalnog producenta.

Portal Analitika