Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • (FOTO) In the beginning there was stone: Skulpture Mija Mijuškovića pred podgoričkom publikom

Izložba je otvorena sinoć u galeriji Centar Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

(FOTO) In the beginning there was stone: Skulpture Mija Mijuškovića pred podgoričkom publikom

Neumorno radeći Mijušković je često ponirao u prošlost i dubine duhovnog, koje je iznova pronalazio u svemu što je trag ljudske kulture i čovjek sa ovih prostora, vjekovima unazad u dodiru sa prirodom ostavio na mjestima svojih svetinja, gubilišta i trajanja, kazao kustos Nikola Marković

(FOTO) In the beginning there was stone: Skulpture Mija Mijuškovića pred podgoričkom publikom Foto: MSUCG
Portal AnalitikaIzvor

Izložba radova umjetnika Mija Mijuškovića pod nazivom “In the beginning there was stone” otvorena je sinoć je u galeriji Centar, MSUCG u Podgorici.

Kustoskinja izložbe Nikolina Zuber istakla je da je preobražajem izvornog oblika iz prirode Mijo Mijušković je stvorio likovno osmišljen i slobodan svijet umjetnosti.

“Nastala je stvaralačka ideja kojom se vodio - prirodna forma i stvaralački proces. U vajarevoj imaginaciji ova dva svijeta činila su jednu cjelinu. Želio je da otkrije šta se skriva u enigmatičnosti materije. Skulptor, koji je kao meteorolog i prirodnjak imao dugogodišnje iskustvo sa procesima u prirodi, znao je da pronađeni oblik nije pravi. Tragao je za njim”, kazala je Zuber.

Ispred galerije “ForA” iz Berlina, publici se obratila i Olga Lystsova, koja je istakla da mnoge skulpture Mija Mijuškovica imaju magični i sakralni kvalitet.

“Stoga ne čude očigledne paralele sa antičkim skulpturama – kamene skulpture od zelenog krečnjaka podsjećaju na stari Egipat, crni granit – na hinduističku umjetnost i bijeli mermer antičku Grčku”, napomenula je Zuber.

Ona je kazala i da Mijuškovića često porede sa Brankusijem ili Miroom.

“Ipak, umjetnik nikada nije povezivao svoj rad sa postojećim umjetničkim školama ili pokretima i stvarao je sopstveni, jedinstveni stil u kome je sveti karakter prirode izvor inspiracije i primarni sadržaj”, poručila je Zuber.

Kustos izložbe dr Nikola Marković, posebno je zahvalio timu MSUCG, koji je inicirao ovaj projekat i time, kaže, dao novi pravac mogućnosti da se važna djela crnogorskih umjetnika zastupljenih u stranim kolekcijama na pravi način nađu i pred crnogorskom publikom.

“Kako možemo svjedočiti svi mi koji smo ga dobro poznavali, Mijušković je živio skromno u potpunosti predano i posvećeno svom radu i porodici. Nikada nije uradio ni jednu svoju skulpturu u zatvorenom prostoru, nikada nije posjekao nijedno drvo da bi stvarao svoja djela, čime je svetački čisto i nevino čuvao svim svojim bićem ono što je sama suština ekologije i prirode, kojoj se uvijek rado i nadahnuto vraćao”, podsjetio je Marković.

Neumorno radeći, kako je dodao, Mijušković je “često ponirao u prošlost i dubine duhovnog, koje je iznova pronalazio u svemu što je trag ljudske kulture i čovjek sa ovih prostora, vjekovima unazad u dodiru sa prirodom ostavio na mjestima svojih svetinja, gubilišta i trajanja.”

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom "ForA" iz Berlina, a predstavljeni su eksponati iz kolekcije Natalie Pervak. Postavka će biti dostupna za javnost do 23. maja.

Portal Analitika