Podgorica

Timom će rukovoditi Injac, Janković zamjenik

Formiran tim za zaštitu i spašavanje u Glavnom gradu

U skladu sa zakonskom obavezom koordinacije sistema zaštite i spašavanja, obrazovan je Tim za zaštitu i spašavanje kojim će rukovoditi gradonačelnica prof. dr Olivera Injac, dok će njen zamjenik biti Goran Janković, komandir Službe zaštite i spašavanja u Podgorici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Formiran tim za zaštitu i spašavanje u Glavnom gradu Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

“Multidisciplinarni tim čine državni organi poput Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja Podgorica, Hitne medicinske pomoći, inspekcija, pravnih lica i svih relevatnih organa čiji rad moze doprinijeti efikasnom koordinacijom aktivnostima iz oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Glavnog grada”, navodi se u saopštenju.

Kao članovi Tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada uključeni su i predstavnici opština Tuzi i Zeta, na čijoj teritoriji će biti oformljeni punktovi za brzo reagovanje, jer nemaju obrazovane službe za postupanje u hitnim situacijama iz predmetne oblasti.

“Na konstiutivnom sastanku, članovi Tima razgovarali su o obaveznim aktivnostima i postupanjima koja su u nadležnosti ovog tijela, ali i o procedurama za preduzimanje konkretnih mjera u cilju izvršenja zadataka iz oblasti zaštite i spašavanja”, dodaju u saopštenju.

Takođe, dodaju, zbog smanjenja potencijalne ugroženosti, od 29. maja na snazi je Naredba o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara, koja ima za cilj da korektivno djeluje u periodu kada je mogućnost pojave požara potencijalno veca. Od izuzetnog značaja za adekvatno sprovođenje propisanih mjera je saradnja sa relevantnim institucijama, kao i službama zastite i spašavanja drugih opština.

“Zadatak Tima je i da donosi naredbe i zaključke za sprovođenje mjera i aktivnosti za zaštitu i spašavanje i osim naredbi koje donosi opština, procjenjuje ugroženost stanovništva u situacijama vanrednog stanja i o tome obavještava Operativni štab, podnosi Koordinacionom timu izvještaj o preduzetim mjerama i aktivnostima u zaštiti i spašavanju, sarađuje sa opštinskim timovima susjednih opština i vrši druge poslove propisane zakonom”, navode iz Glavnog grada.

Jedan od zadataka Tima je, kako kažu, koordinisanje aktivnostima prikupljanja operativnih podataka, komunikacije sa službama, obavještavanja stavnovništva i u konačnom rad na povećanju interventne spremnosti i aktiviranju svih učesnika u spašavanju radi što boljeg reagovanja u kriznim situacijama.

“Sastanku je prisustvovao i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice, koji je izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu mnogo efikasnije reagovati u situacijama kada je stanovništvo Glavnog grada izloženo potencijalnim rizicima”, dodaje se u saopštenju.

Injac je apelovala i na građane, da svojim savjesnim ponašanjem doprinose spriječavanju požara u ljetnjim mjesecima, i u slučajevima kada to bude potrebno, budu na raspolaganju Timu za zaštitu i spašavanje Glavnog grada.

“Namjera nam je da formiranjem ovakvog Tima ojačamo saradnju svih službi i organa, u cilju efikasnije komunikacije i koordinacije u potencijalnim kriznim situacijama”, poručila je Injac.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.