Forca: Najave iz Morskog dobra problematične, gaze i program Vlade i sporazum na koji se temelji

Ulcinjska obala čini 50 odsto teritorije kojom upravlja JP Morsko dobro i od nje, ovo preduzeće ubira 30 odsto njenog budžeta, saopštila je Forca. 


Forca: Najave iz Morskog dobra problematične, gaze i program Vlade i sporazum na koji se temelji Foto: Forca
Portal AnalitikaIzvor

Navode da je najava ovog preduzeća da je već planirala petogodišnji Atlas plaža i Program privremenih objekata a da pri tome nije konsultovala ni Opštinu Ulcinj, ni mjesne zajednice niti udruženja zakupaca i građana, je smiješna. 

“Smiješna je jer kao prvo ona se ne bazira na program ove Vlade u kojem decentralizacija zauzima ključno mjesto. Kao drugo, ovakvo planiranje nema ni atoma transparentnosti jer je isto odraz volje, vizije i dogovora uske grupe ljudi. Smiješna je i zbog toga što se ovakvim planiranjem prostora i korišćenja najproduktivnije teritorije zemlje nastavlja praksa iz prethodnih godina, kojim je ovo preduzeće zaslužila epitet morskog zla”, kažu u saopštenju. 

Ove najave i ovakvo postupanje postaje, kažu, problematično za njih i zbog činjenice što je Ulcinj grad u kojem Albanci vjekovima žive i to uglavnom od turističke privrede, te smo mi kao Albanci osjetljivi na iste.

“Pitanje upravljanje morskom obalom vezuje se direktno sa statusom Albanaca u Crnoj Gori i dio je političkih programa naših političkih partija. Albanska alijansa smatra da se ovim gazi i koalicioni sporazum i Program Vlade, pa pozivamo resorno ministarstvo i Vladu da prvo ove predloge odbaci, te da se po ovim pitanjima otvore ozbiljni razgovori”, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika