Politika

IZA KULISA: Zanimljiv politički angažman poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu

Fon Kramon lobistkinja Ure, Crkve Srbije i episkopa Grigorija

Episkop Grigorije je jako blizak i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću ministru finansija Milojku Spajiću i, kako je Pobjeda ranije izvještavala, pominje sa kao njihova veza sa uticajnim članom CDU Angele Merkel koji im pomaže pri međunarodnom etabliranju buduće Demohrišćanske stranke

Fon Kramon lobistkinja Ure, Crkve Srbije i episkopa Grigorija Foto: Wikipedia
PobjedaIzvor

Poslanica njemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon lobista je Građanskog pokreta Ura ali i Crkve Srbije i episkopa dizeldorfskog Grigorija.

To se može zaključiti na osnovu javnog angažovanja Fon Kramon u posljednjih nekoliko mjeseci, u kojima se konstantno miješala u unutrašnje stvari Crne Gore ali i komentarišući crkvena pitanja.

SUSRET

Veliku pažnju medija izazvala je objava Kramon koja je na Tviter nalogu 6. decembra obavijestila javnost da se sastala sa episkopom dizeldorfskim Grigorijem, uticajnim vladikom Crkve Srbije, poznatom po kritičkim stavovima prema predsjedniku Srbije Aleksandrom Vučićem ali i političkim aspiracijama.

Oni su, kako su objavili srpski mediji, u sjedištu eparhije SPC u Diseldorfu, između ostalog, razgovarali o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Njemačkoj.

“Konstruktivna i otvorena diskusija sa episkopom Grigorijem, Srpskom pravoslavnom crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cijele Njemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Njemačkoj”, objavila je na svom Tviter profilu Viola Fon Kramon.

U eparhijskom saopštenju Grigorije je potvrdio da je Fon Kramon upoznao sa načinom funkcionisanja Eparhije diseldorfske i Njemačke, te angažovanjem u međureligijskom dijalogu u okviru njemačkog društva.

Međutim beogradski dnevnik Danas otkrio je da SPC u Njemačkoj još uvijek nema status vjerske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana iako u toj državi ima oko million građana srpske nacionalnosti.

“U toku su napori ove eparhije na čelu sa vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status vjerske zajednice”, napisao je dnevnik Danas pa se sastanak sa Fon Kramon može tumačiti kao lobiranje za dobijanje takvog statusa.

Episkop Grigorije je jako blizak i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i ministru finansija Milojku Spajiću i, kako je Pobjeda ranije izvještavala, pominje sa kao njihova veza sa uticajnim članom CDU koji im pomaže pri međunarodnom etabliranju buduće Demohrišćanske stranke.

JOANIKIJE I URA

Da lobiranje za Crkvu Srbije nije slučajno svjedoči i izjava Fon Kramon od 6. septembra dan nakon nasilnog ustoličenja mitropolita Joanikija.

“Ustoličenje mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru pokazalo je da retrogradne snage i dalje koriste svaku priliku za destabilizaciju Crne Gore. Usklađeni u svom cilju da sruše progresivne, pro-EU i pro-NATO snage u crnogorskoj vladi, predsjednik (Crne Gore Milo) Đukanović i njegovi sateliti iz DPS-a bore se da spriječe buduće krivične istrage izazivanjem međunacionalnih tenzija, snažno podržani od svog bivšeg partnera, predsjednika Srbije (Aleksandra) Vučića, koji dalje koristi SPC za svoje političke ciljeve u Crnoj Gori”, navela je Fon Kramon, koja je prije lokalnih izbora 5. decembra javno podržala Uru.

“Prije lokalnih izbora u Crnoj Gori, željela bih sve da vas podsjetim da je DPS, prošlost, da DPS ima višegodišnje iskustvo zarobljavanja države i ogrezlosti u korupciji. Ljudi koji bi željeli da vide drugačiju, napredniju, Crnu Goru i opštine, molim vas da izađete na ove lokalne izbore i da glasate za Uru, Dritana Abazovića i njihove kandidate. Uz njih je budućnost i mi im zaista vjerujemo. Oni se mogu pohvaliti rezultatima i pouzdani su partneri. Zato: Može Crna Gora, Može Cetinje i može Mojkovac”, navela je Fon Kramon.

Na meti i Đukanović i DPS

Agilna poslanica imala je i svoje tumačenje posjete američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara Crnoj Gori i saopštenja američke ambasdae tim povodom.

“Poruka Ambasade Sjedinjenih Američki Država u Podgorici ne može biti jasnija - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i DPS direktno su odgovorni za zarobljenost države i zbog ukorijenjene visoke korupcije. Mora se nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dok Građanski pokret Ura i Dritan Abazović imaju punu podršku Evropske unije”, napisala je u propagandističkoj objavi Fon Kramon na Tviteru.

Portal Analitika