Svijet

Fon der Lajen: Svi koji bježe od Putinovih bombi, dobrodošli su u EU

Evropska komisija je predložila da se aktivira Direktiva privremene zaštite za brzu i efikasnu pomoć ljudima koji bježe od rata u Ukrajini. Prema ovom predlogu, onima koji bježe od rata biće data privremena zaštita u EU, što znači da će dobiti dozvolu stanovanja i imaće pristup obrazovanju i tržištu rada, saopšteno je.

Fon der Lajen: Svi koji bježe od Putinovih bombi, dobrodošli su u EU Foto: Foto: Pobjeda/M. Babović
N1Izvor

Istovremeno, Komisija će takođe izdati operativni vodič, čija je namjera da pomogne graničnim službama država članica u efikasnom prihvatu izbjeglica na granicama sa Ukrajinom, uz očuvanje visokog nivoa bezbjednosti, dodaje se u saopštenju.

U vodiču se takođe preporučuje zemljama članicama da uspostave specijalne linije za hitnu pomoć za kanalisanje humanitarne pomoći i podsjeća na mogućnost davanja pristupa EU na humanitarnim osnovama.

„Evropa stoji uz one kojima je potrebna zaštita. Svi koji bježe od Putinovih bombi su dobrodošli u Evropi. Obezbjedićemo zaštitu za one koji traže sklonište i pomoći ćemo onima koji traže bezbjedan put do kuće“, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski savjet treba da usvoji predlog privremene zaštite. Savjet je već izrazio široku podršku ovom predlogu na vanrednom sastanku 27. februara, a o njemu će raspravljati sutra.

Kada bude usvojena, privremena zaštita će odmah početi da se primjenjuje i važiće godinu dana. Ovaj period može dva puta da bude produžen na periode od šest mjeseci, najviše godinu dana.

Evropska komisija može u bilo kom trenutku da preporuči Savjetu da okonča privremenu zaštitu, ukoliko situacija u Ukrajini dozvoli bezbjedan i održiv povratak onih kojima je pružena privremena zaštita, ili da je produži za još godinu dana.

Portal Analitika