Svijet

Fon der Lajen: Sloveniji 100 miliona eura za saniranje posljedica poplava iz Fonda solidarnosti EU

Slovenija će za saniranje posljedica poplava ove godine dobiti 100 miliona eura iz Fonda solidarnosti EU, a sljedeće još 300 miliona za saniranje posljedica nedavnih poplava, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom današnje posjete Sloveniji.

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
AgencijeIzvor

Slovenački premijer Robert Golob je istakao da je neophodno biti efikasan u korišćenju tih sredstava, prenosi slovenačka agencija STA.

„Premijer i ja smo danas razgovarali o trodjelnom paketu finansiranja za trenutne, kao i srednjoročne i dugoročne potrebe. Biće potrebno mnogo ulaganja da bi se zemlja oporavila“, rekla je Fon der Lajen nakon posjete oblastima koje su najviše pogođene poplavama.

Dio ovog paketa su i grantovi iz Fonda solidarnosti EU, koji je dostupan državama članicama za otklanjanje posljedica prirodnih katastrofa.

„Sloveniji će biti na raspolaganju 400 miliona eura, od čega 100 miliona već ove godine, a 300 miliona sljedeće godine“, navela je Fon der Lajen.

Slovenija sada mora da procijeni štetu i da podnese zahtjev za sredstva iz fonda solidarnosti, dodala je ona, ističući da je brzina neophodna.

Prema njenim riječima, vrijeme je presudno i za dobijanje dodatnih sredstava iz fonda EU za oporavak nakon pandemije kovida-19, u kojem Slovenija još ima na raspolaganju 2,7 milijardi eura kredita.

Slovenija mora da aplicira za dodatna sredstva do kraja avgusta, zbog čega su se premijer Golob i predsjednica EK Fon der Lajen dogovorili o hitnom osnivanju zajedničke radne grupe, koja će omogućiti Sloveniji da dobije ta sredstva.

Golob je naglasio da će, uz dodatna sredstva iz fonda za oporavak, kao i sredstva iz kohezione politike, biti važno da se ona mogu preusmjeriti na obnovu nakon poplava.

„Ako ne možemo da ih preusmjerimo na rekonstrukciju, onda nam praktično nisu od koristi“, rekao je Golob.

Fon der Lajen je pružila uvjeravanja da će Brisel u tom pogledu „biti maksimalno fleksibilan“

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.