Svijet

Fon der Lajen nije zainteresovana da postane šefica NATO-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u utorak da nije zainteresovana da postane novi lider NATO-a i naslijedi sadašnjeg šefa Alijanse, Jensa Stoltenberga

Fon der Lajen nije zainteresovana da postane šefica NATO-a Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Stoltenberg, bivši norveški premijer, generalni je sekretar NATO-a od 2014. Njegov mandat je istekao prošle godine, ali je produžen da bi se osigurala stabilnost nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Lideri članica NATO-a trebali bi izabrati nasljednika kada se sastanu na samitu u Viljnusu, u Litvaniji, od 11. do 12. jula.

Nijedan kandidat nije javno predložen i malo je vjerovatno da će Stoltenberg ponovo produžiti mandat.

Fon der Lajen je često spominjana kao mogući sljedeći lider NATO-a, jer se sugeriše kako je vrijeme da prvi put tu ulogu preuzme žena, ali je 64-godišnja njemačka političarka desnog centra, koja je bila ministrica odbrane od 2013. do 2019. u intervjuu za njemački WDR u potpunosti odbacila ideju o prelasku u NATO.

"Svakako nisam dostupna za to. Mislim da je NATO sjajan, i da ga nije bilo, morao bi se stvoriti. Veoma sam uživala da radim u NATO-u kao ministrica odbrane, ali sigurno nisam dostupna da obavljam taj posao. Moje mjesto je u Evropi", kazala je ona.

Ponovo je odbila da odgovori na pitanje hoće li se kandidovati za drugi mandat na čelu Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament sljedeće godine, rekavši da planira da donese odluku u drugoj polovini godine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.