Svijet

Izvori tvrde da joj treba glas Meloni za drugi mandat na čelu EK

Fon der Lajen koči izvještaj u kome se kritikuje Italija?

"Izvještaj o vladavini prava trenutno je u pripremi i još nijesmo u poziciji da konsultujemo članice o nacrtima, što uvijek radimo", rekao je portparol Komisije Olof Gil

Fon der Lajen koči izvještaj u kome se kritikuje Italija? Foto: Politico
Portal AnalitikaIzvor

Dok traži podršku Rima za drugi mandat na čelu Evropske komisije, Ursula fon der Lajen pokušava da uspori zvanični izvještaj EU u kome se Italija kritikuje zbog narušavanja medijskih sloboda.

Kako je za Politiko reklo više zvaničnika, istraga Evropske komisije ukazuje na suzbijanje slobode medija u Italiji od kako je premijerka krajnje desnice Đorđa Meloni preuzela vlast 2022.

Očekivalo se da godišnji izvještaj o poštovanju vladavine prava u članicama EU bude odobren trećeg jula, međutim, to bi moglo da bude odloženo do imenovanja novog predsjednika EK, rekla su dva zvaničnika za briselski portal.

Odlaganje izvještaja nije uobičajeno i Fon der Lajen rizikuje da se taj potez proglasi politički motivisanim, s obzirom na to da ona trenutno traži podršku lidera EU, poput Đorđe Meloni, kako bi osigurala drugi petogodišnji mandat na čelu Komisije.

Medijska udruženja upozorila su da su miješanje vlade i tužbe protiv novinara u posljednje dvije godine postale češće u Italiji. Komisija je u prošlogodišnjem izvještaju o vladavini prava već kritikovala Italiju, navodeći da se njen zakon o kleveti sve više koristi za progon novinara.

"Vidljiva je spremnost da se koče pitanja vezana za Italiju i vladavinu prava", rekao je jedan zvaničnik EK koji je, kao i drugi, ukazao na napore Fon der Lajen da ponovo bude izabrana za predsjednicu Komisije.

Zvaničnici koji su govorili za Politiko, uz uslov da ostanu anonimni, kažu da je iz kabineta predsjednice traženo od generalnog sekretarijata EK da odloži objavljivanje izvještaja.

Takođe zvaničnici kažu da su pokušaji Fon der Lajen da izbjegne otvorenu kritiku Italije naišli na negodovanje u Komisiji.

Kako se ističe, takvo miješanje bilo bi štetno jer Ursula fon der Lajen, kao ni službe EK, ne bi trebalo da se miješaju u proces njenog izbora za drugi mandat.

Politiko piše da se sada očekuje da se o izvještaju razgovara nakon što lideri EU podrže novog predsjednika Komisije, što znači najranije sredinom jula, mada bi to moglo da potraje i do septembra.

Izvještaj o vladavini prava i dalje je na dnevnom redu trećeg jula u planovima Komisije, ali zvaničnici kažu da će datum uskoro biti pomjeren.

"Izvještaj o vladavini prava trenutno je u pripremi i još nijesmo u poziciji da konsultujemo članice o nacrtima, što uvijek radimo", rekao je portparol Komisije Olof Gil.

Dodao je da će izvještaj pokriti dešavanja u svakoj zemlji EU, pa i Italiji, na činjeničan i objektivan način, kao i do sada.

Gil je rekao i da EK zvaničnici nijesu dobili instrukcije da novinarima kažu da ih ne pitaju o poziciji Komisije o stanju medijskih sloboda u Italiji.


Portal Analitika