Region

Fon der Lajen: EK podržava njemačko-francuski predlog za spor Beograda i Prištine

Evropska komisija daje punu podršku njemačko-francuskom predlogu za rješavanje spora Beograda i Prištine, izjavila je u Berlinu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen: EK podržava njemačko-francuski predlog za spor Beograda i Prištine Foto: Hina
BetaIzvor

“Dijalog je neophodan i pozivamo obje strane da ostvare napredak”, kazala je Fon der Lajen na kraju samita Berlinskog procesa na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Fon der Lajen je istakla da je potrebno ubrzati proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali da taj proces mora biti u potpunosti zasnovan na zaslugama i da ne postoji “rigidan vremenski okvir”.

“Što se brže sprovode reforme, brži će biti proces pristupanja i obrnuto, bez primjene reformi proces će biti usporen”, rekla je predsjednica EK.

Nova metodologija pristupnih pregovora, dodala je, ima za cilj da se ubrza proces ako postoji spremnost da se naporno radi na osnovnim pitanjima vladavine prava i principijelnih vrijednosti EU.

“U ovom trenutku osjećamo vjetar promjene i zbog geopolitičke situacije je važno da poguramo proces pristupanja Zapadnog Balkana. Želimo da naši prijatelji budu u EU”, kazala je Fon der Lajen.

Pored procesa proširenja EU, Fon der Lajen je istakla važnost Berlinskog procesa čiji je cilj, kako je rekla, produbljivanje ekonomske integracije.

“Regionalna integracija i razvoj zajedničkog regionalnog tržišta veoma su važni za integraciju regiona u jedinstveno tržište EU”, kazala je Fon der Lajen, istakavši važnost tri regionalna sporazuma koja su danas potpisali premijeri šest zemalja Zapadnog Balkana za ostvarenje tih ciljeva.

Njemački kancelar je rekao da je jačanje regionalne saradnje ključno za ubrzanje procesa proširenja i da se moraju riješiti bilateralni sporovi između zemalja Zapadnog Balkana.

“Srbija i Kosovo moraju da postignu sporazum i mi i francuska vlada i EK dajemo sve od sebe da to omogućimo”, rekao je Šolc i dodao da se vode aktivni razgovori s obje strane.

Šolc je izrazio nadu da će dvije strane postići razumijevanje i da će uskoro moći da se vidi pozitivan ishod.

Njemački kancelar je ponovo istakao svoju principijelnu podršku prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

„Mjesto tih šest država Zapadnog Balkana je u EU. One su dio Evrope i dio evropske porodice. Zato se zalažem za proširenje EU državama Zapadnog Balkana“, rekao je Šolc.

Berlinski proces je, dodao je, veoma važan za uspjeh procesa proširenja koji je dodatno dobio na važnosti poslije napada Rusije na Ukrajinu.

Premijer Albanije, koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa, rekao je da Srbija i Kosovo imaju veliku priliku da riješe spor i da se nada će dvije strane razumeti da je vrijeme da to vide kao “važan doprinos cijeloj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi”.

Rama je ocijenio da se Berlinski proces pokazao kao dobar i efikasan kada je u pitanju političko razumijevanje i jačanje osjećaja pripadanja istom prostoru.

“Sada je vrijeme da proces učinimo konkretnijim, dosljednijim, da damo odgovore na pitanja kao što su odliv mozgova, bolje plate, bolji kvalitet života”, kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, saradnja EU i Zapadnog Balkana je danas na potpuno drugom nivou, a prostor dijaloga, razumijevanja i zajedničkih napora je u velikoj mjeri povećan.

Rama je istakao da zemlje Zapadnog Balkana moraju da urade svoj domaći zadatak da bi postale članice EU i da to ne treba da se promijeni.

“Potreban je rad da bismo postali punopravne članice, rad koji unapređuje naš učinak i čini naše zemlje funkcionalnim demokratijama. Ne trebaju nam popusti”, kazao je Rama.

Portal Analitika