Abiznis

Predsjednica EK predložila mjere za anuliranje efekata ekonomske krize

Fon der Lajen: Države mogu da troše koliko god im je potrebno

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je državama članicama aktiviranje klauzule o neizvršenju obaveza, koja "pauzira" prilagođavanje zemalja fiskalnim ciljevima EU i omogućava trošenje budžetskih sredstava "koliko god je potrebno" za anuliranje efekata krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Fon der Lajen: Države mogu da troše koliko god im je potrebno Foto: Hina
FoNetIzvor

Fon der Lajen je u video poruci poručila javnosti da bi "nacionalne vlade trebalo da 'umpumpaju' koliko god im novca treba u privredu", prenopsi portal Politiko.

Ona je, kako precizira portal, akrivirala "opštu klauzulu o neizvršenju obaveza" koja je rezervisana za EU ili eurozonu u trenutku oštrih ekonomskih situacija ili recesije.

"Ovo je novo i nikad prije učinjeno", rekla je ona, i navela da su ministri finansija država članica EU spremni da zvanično tu odluku potvrde u ponedjeljak na zakazanoj video konferenciji Savjeta ministara finansija.

Države članice EU moći će kompanijama da ponude državnu pomoć bez straha od kazne, poručila je Fon der Lajen.

Pravila o državnoj pomoći koja su uvedena od četvrtka su najfleksibilnija ikad, dodala je ona i najavila da će biti učinjeno još više kako bi se građanima pomoglo tokom krize.

Portal Analitika