Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Finska kompanija zainteresovana za izgradnju fabrike i distributivnog regionalnog centra u Podgorici

Finska kompanija zainteresovana za izgradnju fabrike i distributivnog regionalnog centra u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, danas je razgovarao sa predstavnicima finske kompanije Molok, o njihovim budućim planovima za proširenje proizvodnih kapaciteta u našem regionu.

Finska kompanija zainteresovana za izgradnju fabrike i distributivnog regionalnog centra u Podgorici Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, imajući u vidu raniju odličnu saradnju Glavnog grada sa pomenutom kompanijom, po pitanju primjene savremenih standarda, gradonačelnik je sagovornike upoznao o privrednim aktivnostima i podsticajima koje uprava Glavnog grada nudi, kada su u pitanju nove investicije i novi proizvodni pogoni.

On je saopštio da je Glavni grad vrlo pouzdan i zainteresovan partner u realizaciji budućih investicionih aktivnosti kompanije Molok, dodajući da bi za naš grad, kao i državu Crnu Goru otvaranje novog proizvodnog pogona, upravo u Podgorici bilo veoma značajno.

“Sa kompanijom Molok imamo uspostavljenu saradnju još od 2013. godine i od tada radimo zajedno u cilju podizanja nivoa komunalne infrastrukture u Podgorici, što je u skladu i sa našim opredjeljenjem sprovođenja primarne selekcije otpada i vrlo ozbiljnog pristupanja recikliranju, tako da smo izuzetno zadovoljni zbog vaše podrške i ekspertize koja nam je u ovoj oblasti neophodna. U tom smislu, veoma sam srećan što imamo šansu da već uspostavljenu saradnju i dodatno produbimo“, istakao je gradonačelnik Vuković.

Gosti iz Finske su konstatovali da dosadašnja izuzetno uspješna saradnja sa Glavnim gradom, kao i određene povoljnosti i olakšice u poslovanju, svakako preporučuju Podgoricu kao potencijalnog partnera za realizaciju projekta izgradnje regionalnog centra za proizvodnju podzemnih i polupodzemnih kontejnera.

Generalni direktor Moloka Pekka Kuusela naglasio je da ova kompanija ima saradnju sa upravom Grada već nekoliko godina, te imajući u vidu bogato iskustvo u realizovanju ovakvih projekata, rukovodstvo kompanije već se raduje budućoj saradnji. On je istakao da je kompanija Molok prisutna sa svojim proizvodima i u regionu već duži niz godina. Tako da bi ovo bila potencijalno vrlo zanimljiva prilika ne samo za Podgoricu, već za cijelu Crnu Goru. Podsjetio je i da drugi gradovi u Crnoj Gori nabavljaju upravo kontejnere ove kompanije – Herceg Novi, Budva, Pljevlja, Bijelo Polje, Bar, a uskoro i Kotor.

„Crna Gora je lider u regionu u mnogim oblastima. Sada je već vrlo izvjesno da će uskoro biti i članica EU, a do tada je neohodno da mnoge stvari iz ove oblasti budu uređene“, istakao je direktor, navodeći zašto je bitna saradnja između Glavnog grada i Moloka.

Gradonačelnik je podsjetio da je Podgorica i najbolje pozicionirana za ovakav projekat, što joj daje prednost u odnosu na druge gradove iz regiona da se baš na njenoj teritoriji otvori fabrika – predstavništvo Moloka – ističući blizinu autoputa, Luke Bar, itd. On je podsjetio i na Odluku o osnivanju bizis zona, koja će početi da se primjenjuje za dva mjeseca, što bi moglo biti veoma značajno za saradnju ove vrste. U prilog činjenici da je Podgorica prepoznata kao grad koji je dosta uradio u ovoj oblasti, te da Evropa prepoznaje naše prednosti i namjere, je i donacija Vlade Republike Bugarske u iznosu od 50.000 eura za sprovođenje selekcije otpada. „Zato mi je drago što se na ovaj način mijenja i imidž, ne govorimo više o smeću, već o otpadu kao o resuru koji može biti koristan za glavni grad i zato mi je drago da postoji interesovanje ovakve vrste, pogotovo što smo izgubili jedan dio svoje industrijske baze. Ovo je veoma vrijedna tehnologija ne sasmo za Podgoricu, nego za Crnu Goru u cjelini“.

Direktorica Moloka za Srbiju i Crnu Goru Gordana Božić istakla je da za proizvode Moloka postoji interesovanje iz vcijele Crne Gore, ali da je neophodno da se svi ugledaju na Podgoricu. Jer, u ostalim ma se otpad uglavnom ne odvaja otpad na dvije frakcije, to se radi samo u Podgorici. „Zato ne treba putsiti da vrijeme učini svoje i da pustimo da Molok traži gdje će doći, već iskoristiti inteersovanje da baš u Podgorici bude fabrika za proizvodnju kontejnera i dostributivni centar za region. To može samo biti dobro za ovu državu, jer će biti izvoza. Fabrika je lider u svijetu, što joj daje legitimitet da će i u budućnosti odlično funkcionisati“, zaključila je Božić.

Podsjećamo, na teritoriji Podgorice ugrađenena su 104 polupodzemna kontejnera ovog proizvođača, a planirano je 157. Takođe, ova kompanija je u prethodnom periodu Glavnom gradu donirala kontejnere u vrijednosti od 34.500 eura.

Portal Analitika