Politika

Glavni grad za vrijeme bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića finansijski odlično poslovao

Finansijska stabilnost: Podgorica likvidna i među najmanje zaduženim opštinama u Crnoj Gori

Dug Opštine Podgorice iznosi 22 miliona eura i jedna petina je budžeta za 2023. godinu. Kada se taj podatak uporedi sa Beranama gdje je odnos duga i budžeta čak dva i po puta ili Nikšića i Budve gdje je dug veći od budžeta dolazi se do zaključka da je Podgorica promjenu vlasti dočekala u stanju velike finansijske stabilnosti

Finansijska stabilnost: Podgorica likvidna i među najmanje zaduženim opštinama u Crnoj Gori Foto: PG Biro
PobjedaIzvor

Opština Podgorica u vrijeme gradonačelnika Ivana Vukovića bila je među najmanje zaduženim opštinama kada se uzme u obzir broj stanovnika, odnos duga i budžeta kao i sama likvidnost lokalnih samouprava. To pokazuju podaci koje objavljuje Pobjeda koji su dobijeni od Glavnog grada i pojedinih opština.

Ukupan dug Glavnog grada na dan 12. april 2023. godine iznosio je 26.913.831 eura, od toga - 22.809.280 eura dug Glavnog grada plus četiri miliona i 100 hiljada garancija za kredite privrednih društava.

Garancije se obično ne računaju u dug opština.

"U 2023. obaveze po osnovu kreditnog zaduženja su bile 4,6 miliona eura dok je do sada uplaćeno 2,3 miliona. Dakle, do kraja godine ostalo je da se plati 2,3 miliona eura", kazao je Pobjedi bivši gradonačelnik Ivan Vuković.

Iznosi dugovanja Glavnog grada su jako mali u odnosu na budžet od preko 100 miliona i pokazuju odličnu likvidnost Glavnog grada.

Svrha zaduženja u Glavnom gradu su, kako je saopšteno, bili samo kapitalni projekti: obilaznica oko grada, reciklažni centar na deponiji i autobusi koje je kupio Glavni grad.

Dug opštine Podgorice iznosi 22 miliona eura i jedna petina je budžeta za 2023. godinu. Kada se taj podatak uporedi sa Beranama gdje je odnos duga i budžeta

čak dva i po puta ili Nikšića i Budve gdje je dug veći od budžeta dolazi se do zaključka da je Podgorica promjenu vlasti dočekala u stanju velike finansijske stabilnosti.

Podaci do kojih je došla Pobjeda pokazuju da je u slučaju Berana prosječan realizovani budžet u prethodnom periodu od pet godina iznosio oko 8,5 miliona eura, a da je dug kojim se ušlo u 2023. godinu čak 20 miliona eura.

To znači da je aktuelni dug Opštine Berane dva i po godišnja budžeta, što je i navedeno u izvještaju novog opštinskog rukovodstva.

Katastrofalne finansijske pokazatelje ima i Opština Nikšić koja je poznata po masovnom partijskom zapošljavanjju.

Sredinom prošle godine predsjednik nikšićkog parlamenta Nemanja Vuković (Demokrate) saopštio je da je dug Opštine Nikšić 30 miliona eura. Budžet za 2023. godinu iznosi 26,5 miliona eura pa ukupan dug, značajno za 3,5 miliona eura nadilazi budžet.

Loše finansijske pokazatelje ima i Opština Budva. Budva je po dostupnim podacima trenutno najzaduženija crnogorska opština jer duguje ukupno 40 miliona eura. Za Budvu je karakteristično da se odnos budžeta za 2023. i duga gotovo izjednačio. Isti slučaj je i sa Herceg Novim koji ima budžet i dug gotovo izjednačen preko 20 miliona eura.

Od podataka do kojih je došla Pobjeda dobre pokazatelje ima Opština Pljevlja kojom su upravljali kadrovi DPS-a sa dugom 2 miliona eura na 21 milion eura budžeta.

Pobjeda je ranije objavila da na računima budžeta Glavnog grada ima ogromnih 17,183 miliona eura, što je rekordan iznos.

"Posljednjeg dana mandata prethodne gradske uprave na računima grada je bilo preko 17 miliona. Poređenja radi, prvog dana našeg mandata 31. 7. 2018. na računima je bilo nešto preko 600.000 eura", rekao je Vuković.

Vuković, međutim, navodi da će ostati najmanje pet miliona eura na računima Glavnog grada u narednoj godini čak iako se ne zaradi ni cent, a procjena je da će se prihodovati preko 60 miliona eura.

"Mjesečna izdvajanja za plate u Glavnom gradu iznose cca 1,3 miliona eura. Ako je do kraja godine ostalo, računajući i april, devet mjeseci, to znači da je potrebno 11,7 miliona eura za plate. Drugim riječima, da ne zaradi nijedan cent do kraja godine, a planom budžeta su predviđeni prihodi - od poreza, prireza i sl. - u narednih 8 mjeseci od preko 60 miliona eura, nova gradska uprava može isplatiti plate od novca koji im je ostavljen na računu, i to da se prenese preko pet miliona u narednu godinu", rekao je Vuković.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D DgraPG__neregistrovani
07.05.2023. 03:32

Budva duguje više od 40 miliona €, a Nikšić više od 30 miliona €????? Više nego što im je gradski budžet. Kako su propali!

1
0
m milica_neregistrovani
06.05.2023. 06:51

Podgorica je imala na čelu mladog, vrijednog, uspješnog, pouzdanog, smjelog...čovjeka Ivana Vukovića. Sad su dobili Injac, ženu koja je mobingivaka, otpuštala, špekulisala, ucjenjivala, sarađivala sa popovima tuđe države i crkve, zloupotrebljavala položaj, ....Tražili ste, izolte...

9
0
D Duklja_neregistrovani
06.05.2023. 06:42

Ivane hvala za sve sto ste Ti i tvoj tim uradili za nas grad! Cvrsto vjerujem da ce se brzo procrnogorski blok vratiti da vodi ovu drzavu kako nam prilici i da posalje izdajnike i retrogradnu skupinu ljudi koja nas gusi od kraja 2020 na najsramnije stranice istorije koje su svojim cinjenjem rezervisali. Da je vjecna Crna Gora!

12
0
G Guro_neregistrovani
06.05.2023. 10:23

@Duklja_neregistrovani procrnogorski blok se oslobodio Mila Djukanovica, sa Danijelom Zivkovicem na celu je dosta jaci i ozbiljniji. Vratice se odmah poslije ovih izbora

2
1