Kultura

Filmsko veče posvećeno Boti Nikoliću sjutra u Zetskom domu

Filmsko veče posvećeno nedavno preminulom reditelju Božidaru Boti Nikoliću biće upriličeno sjutra u 19 sati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. 

Filmsko veče posvećeno Boti Nikoliću sjutra u Zetskom domu Foto: Foto: Zetski dom
Portal AnalitikaIzvor

Publika će biti u prilici da vidi projekcije dva filma na kojima je Nikolić bio direktor fotografije: “Beštije” (1976, režija: Živko Nikolić) i “Pad Italije” (1981, režija: Lordan Zafranović). 

Rođen 1942. godine u Nikšiću, Božidar – Bota Nikolić bio je jedan od prepoznatljivih protagonista jugoslovenske kinematografije. Tokom karijere koja je trajala gotovo pola vijeka, kao direktor fotografije bio je angažovan na više od 100 filmskih i televizijskih projekata, a režirao je šest dugometražnih filmova. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljskim imenima poput Slobodana Šijana, Živka Nikolića, Lordana Zafranovića, Vatroslava Mimice, Miše Radivojevića, i to na nekim od njihovih najpoznatijih projekata. Kao uspješnog reditelja Nikolića pamtimo i po filmovima “Tri karte za Holivud” (1993) i “Balkanski špijun” (1984), na kojem je radio zajedno sa Dušanom Kovačevićem. Ostaće upamćen i po tome što je u njegovom filmu “Tamna strana sunca” debitovao Bred Pit, danas poznata svjetska filmska zvijezda. Preminuo je 13. maja ove godine u Beogradu.

Filmsko veče posvećeno Božidaru – Boti Nikoliću organizuju Zetski dom i Crnogorska kinoteka, a ulaz je slobodan. 

Portal Analitika