TV / Film

Od 5. do 8. juna u Podgorici, Ulcinju i Gusinju

Film kao sredstvo za interkulturni dijalog: Dani albanske kinematografije u Crnoj Gori

Filmski centar Crne Gore i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije zajednički organizuju program pod nazivom “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog".
 

Kadar iz filma LOVE, Dionisa Papadhimitrija Foto: IMDb
Kadar iz filma LOVE, Dionisa Papadhimitrija
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj bilateralni program je, pored ostalih segmenata, zamišljen kao realizacija dana crnogorskog filma u Albaniji, kao i albanskog filma u Crnoj Gori, a organizuje se u Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima. Program je počeo konferencijom koja je održana 27. marta u Tirani, nakon čega su crnogorski filmovi prikazani u albanskim gradovima.

Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog” dio je aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Filmskog centra Crne Gore i Nacionalnog centra za kinematografiju Albanije, koji su početkom godine u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri. 

Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dvije zemlje.

U okviru junskog dijela programa, koji se odnosi na projekcije albanskih filmova u četiri crnogorska grada, biće prikazani sljedeći filmski naslovi:

- dugometražni filmovi: Love(režija: Dionis Papadhimitri) iMy Lake(režija: Gergj Xhuvani)

- kratkometražni filmovi: Sheets(režija: Evi Gjoni),Cadillac and Blackberries(režija: Suela Bako),Dori(režija: Eliodor Markja) iThe Planting of the Trees(režija: Fabio Seferi)

- animirani filmovi za djecu:Zhgaravina,Stop Kundravajtje,Lufta për jetën,Arushi që kërkonte babanë,Dy gostitë,Pipiruku pret 2 miqiZëri i gjakut, zëri i tokës.

Program počinje 5. juna u Podgorici, konferencijom koja će se u 11.30h održati u Crnogorskoj kinoteci, u sali "Gojko Kastratović", nakon koje će biti prikazani krakometražni filmovi: The Planting of the Trees (Fabio Seferi), Sheets (Evi Gjoni) i Cadillac and Blackberries (Suela Bako). Istog dana, u 18h, biće prikazano sedam animiranih filmova za djecu koji su nastali krajem 20. vijeka, dok će projekcija dugometražnog filma "My Lake", u režiji Đerđa Džuvanija, početi u 20h.

Program se nastavlja 6. jun u Tuzima, kada će u KIC-u Malesija, sa početkom u 18h biti prikazani kratki filmovi:Dori(Eliodor Markja) i The Planting of the Trees (Fabio Seferi), a dugometražni igrani film Love, u režiji Dionisa Papadimitrija, biće prikazan u 20h.

U Centru za kulturu Gusinje projekcije počinju 7. juna u 18h - filmovi: Sheets (Evi Gjoni) i Cadillac and Blackberries (Suela Bako), a u 20h će i publika u Gusinju imati priliku da pogleda film LOVE, Dionisa Papadhimitrija.

Program se završava 8. juna, nakon projekcija albanskih filmova u Centru za kulturu Ulcinj, gdje će biti prikazani filmovi:Dori (Eliodor Markja) i The Planting of the Trees (Fabio Seferi), kao i dugometražni igrani film "My Lake" u režiji Đerđa Džuvanija.

Projekcije albanskih i crnogorskih filmova u ovim dvijema zemljama, u okviru programa "Film kao sredstvo za interkulturni dijalog",jedna je od aktivnosti kojima Filmski centar Crne Gore i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije sprovode sa ciljem jačanja bilateralne saradnje u oblasti filma.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.