Svijet

Fidel Kastro slavi 86. rođendan

Izvor

Zvanično nije planirano da se javno oda počast nekadašnjem "glavnom komandantu" te komunističke zemlje, koji je čvrsto upravljao tamošnjim javnim životom od januara 1959. godine pa sve dok se nije razbolio prije šest godina, kada je dužnost predao svom bratu Raulu Kastru (81).

Omladinske organizacije, umjesto Kastrovog rođendana, planiraju da obilježe rođendan Renea Gonzalesa, jednog od pet agenata kubanske tajne službe koji se nalaze u zatvoru u SAD i koji se u Kubi smatraju "herojima rata protiv terorizma", prenio je AFP.

Fidel Kastro, otac Kubanske revolucije, posljednji put se pojavio u javnosti u martu, kada se sastao sa papom Benediktom XVI prilikom posjete vrhovnog poglavara Katoličke crkve ovoj karipskoj zemlji.

Kubanci, među kojima se mnogi otvoreno predstavljaju kao "fidelisti", iako osuđuju propuste komunističkog režima, vjeruju da njihov bivši lider živi povučenim životom na svom imanju u zapadnom dijelu Havane, pišući memoare i povremeno primajući strane diplomate.

Mnogi na Kubi misle da Fidel iz sjenke i dalje vrši uticaj na svog brata Raula, koji je pozvao na reforme i "promjenu mentaliteta" kako bi unaprijedio svoj plan o ekonomskom rastu, navodi francuska agencija.

Takvo mišljenje podstiču komentari kao što je izjava predsjednika kubanske Nacionalne skupštine, koji je u martu rekao da se vlast "rutinski" konsultuje sa Fidelom Kastrom kad je riječ o pitanjima od "strateškog značaja".

Portal Analitika