Svijet

"Pazio sam da nikog ne povrijedim"

Ficov atentator: Umijem da pucam, da sam htio da ga ubijem - bio bi mrtav

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica Juraj Cintula priznao je da je 15. maja pucao na premijera i nanio mu teške povrede, ali kazao je da nije pokušao da ga ubije i naglasio da je kao dobar strijelac nišanio tako da mu ne ugrozi život, javljaju danas slovački mediji.

Ficov atentator: Umijem da pucam, da sam htio da ga ubijem - bio bi mrtav Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Slovačka privatna informativna televizija TA3 objavila je danas obrazloženje rješenja kojim je sud u subotu Cintuli odredio pritvor u kome stoji da je Cintula rekao da se kaje i premijeru se izvinio za to što je ugrozio njegov život pošto je u njega ispalio najmanje četiri metka.

„Shvata da je postupio na nedopustiv način, da nije trebalo da povrijedi oštećeno lice. Bolje da mu je predao knjigu koju je za njega pripremio. Niko drugi nije znao šta planira“, stoji u obrazloženju rešenja Specijalnog krivičnog suda u Pezinoku.

Napadač na premijera kazao je da je odlučio da ode u mjesto Handlova dva dana ranije, kada je saznao iz medija da će tu zasijedati slovačka vlada, sa čijom politikom se ne slaže jer se ponaša kao Juda prema Evropskoj uniji i Ukrajini, što međutim nije izjavio pred sudom, već tokom saslušanja odmah posle atentata, u stanju šoka i bez prisustva advokata.

Policiji je tokom saslušanja rekao da je htijeo premijera samo da povrijedi tako da mora da ode sa funkcije, kao i da umije da puca, tako da, da je htio da ga ubije, on bio bi mrtav, a pazio je da ne povrijedi nikog u grupi Ficovih pristalica, koje je premijer prišao da pozdravi kada je Cintula na njega pucao.

Portal Analitika