Fudbal

Fezer "sredila" da navijači, „koga god da vole“, budu bezbjedni u Kataru

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer tvrdi da je u Kataru isposlovala garancije za sve navijače koji odu na Svjetsko prvenstvo. Tome je prethodio mali diplomatski rat.

Fezer "sredila" da navijači, „koga god da vole“, budu bezbjedni u Kataru Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File
Dojče Vele (DW)Izvor

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer u Kataru nije dočekana s oduševljenjem. Političarka Socijaldemokrata ranije je kritikovala loše stanje ljudskih prava u Emiratu u kojem kroz dvadesetak dana počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

No tokom posjete je, kako je sama Fezer rekla novinarima, isposlovala garancije domaćina da će svi navijači i turisti biti bezbjedni: „Svi ljudi, svejedno odakle dolaze, koga vole i u šta vjeruju, moraju biti sigurni tokom Svjetskog prvenstva. Svaki navijač mora da ima mogućnost da se kreće slobodno i bez straha“.

„Takvu garanciju mi je dao premijer Katara“, rekla je Fezer na kraju posjete u utorak (1. novembar). Kako je dodala, sada čiste savjesti može preporučiti i homoseksualcima da putuju na Mundijal.

Ministarka ide na utakmicu

Katar je mjesecima na meti kritika zbog obespravljenosti radnika koji su gradili velelepne stadione, ali i zbog tvrde politike prema homoseksualcima, ženama i ljudima koji nisu muslimani.

Zbog toga su se s raznih strana čuli pozivi na bojkot. I u Njemačkoj su brojni navijački klubovi za bojkot Mundijala, kafići najavljuju da neće prikazivati utakmice, a gradovi širom Evrope otkazuju javno gledanje na velikim platnima. Fezer je, pak, razriješila dilemu o tome hoće li njemački zvaničnici ići na utakmice – ići će ona sama, i to na prvu njemačku utakmicu protiv Japana. Kako je rekla, želi da vidi kako se sprovode reforme „i tokom samog Svjetskog prvenstva“.

Inače, u Njemačkoj je ministar unutrašnjih poslova tradicionalno zadužen i za resor sporta.

Ministarku Fezer, kako je rekla, zanimaju reforme na polju prava radnika iz inostranstva. „Podržavaćemo reforme u Kataru i nakon Svjetskog prvenstva, kako bi se dalje poboljšali životna stvarnost pečalbara i stanje ljudskih prava“.

Doha tvrdi nešto drugo

Ipak, zvanični Katar je saopštio nešto posve drukčije – da je Fezer tokom posjete izrazila žaljenje zbog ranijih izjava koje su dovele do diplomatskih turbulencija. Prema katarskoj agenciji QNA, Fezer je navodno hvalila reforme Katara koje se tiču prava gastarbajtera.

Posjeti je prethodio mali diplomatski rat, jer je Fezer za njemački javni servis ARD kritikovala dodjeljivanje Mundijala Kataru. U petak je njemački ambasador u Dohi pozvan na razgovor, a u subotu su monarhije Arabijskog poluostrva zajedničkim saopštenjem kritikovale Fezer zbog „miješanja u unutrašnje stvari Katara“.

Ministarku je na putovanju pratila delegacija Fudbalskog saveza Njemačke. „Dodjeljivanje Svjetskog prvenstva bez obaziranja na ljudska prava i održivost više nikad nećemo doživjeti“, rekao je šef saveza Bernd Nojendorf.

Katar bitan zbog energenata

Inače, Katar je jedna od bitnih tačaka njemačke spoljne politike nakon ruske agresije na Ukrajinu. Naime, i kancelar Olaf Šolc i ministar ekonomije Robert Habek već su putovali po Kataru i Ujedinjenim Emiratima tražeći načine da dobave tečni gas i zeleni vodonik.

Njemačka štampa je tada izbor između ruskih i arapskih energenata uglavnom ocijenila kao izbor između kuge i kolere.

„Jeste tužno i moralno težak teret, ali teško da bi blagostanje Njemačke opstalo ukoliko bi zemlja trgovala samo sa nacijama koje dele iste vrijednosti. Spoljna politika vođena vrijednostima povukla se pred pragmatizmom. To je za žaljenje, ali se trenutno ne može promijeniti“, pisao je o tome list Rajn cajtung.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra.

Portal Analitika