Kultura

Ovogodišnje izdanje dio je kampanje “Moj život”

Festival romske kulture i aktivizma u subotu u Podgorici

Festival romske kulture i aktivizma „FRKA“ održaće se u subotu 5. novembra od 19 sati u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

Festival romske kulture i aktivizma u subotu u Podgorici Foto: Facebook
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji festival dio je kampanje “Moj život”, koja za temu ima rane, prinudne i ugovorene brakove, nasilje u porodici i prosjačenja na ulicama romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Jedan od ciljeva kampanje “Moj život” je promocija vrijednosti kulture Roma i Egipćana, za što bolju integraciju Roma i Egipćana u crnogorsko društvo.

“Nažalost u medijima i javnom životu je do sada malo urađeno na prevenciji diskriminacije i nedovoljno je prostora dato pozitivnim primjerima i približavanju kulture Roma i Egipćana. Zato nam je cilj da pozitivnim primjerima promovišemo, ne samo kulturu Roma, već i uspješne Rome, one koji treba da budu primjer, prije svih, mladim Romima. Zato smo planirali izložbu "Uspješni Romi u svijetu”, navode organizatori.

Navode da je ovo već šesti put kako Romski kulturni centar na čelu sa Draganom Ristićem Kalom, a od sada u saradnji sa P.R.A. organizuje Festival romske kulture, sa ciljem da postane najveći tradicionalni događaj u regionu i da svojim aktivnostima stavi u žižu kulturu Roma i borbu protiv diskriminacije.

“FRKA je jedan od načina da se pronađe novi model kako bi se naglasile pozitivne vrijednosti Roma kao što su: vrhunska umjetnost (naročito iz oblasti muzike), kreativnost, slobodan duh, tolerancija”, kažu u saopštenju. 

Trenutno je, dodaju, romska zajednica kao i njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života.

“Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rješavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice”, navode u saopštenju. 

Program Festivala:

17.30 Stručni skup o Romskom jezku / Projekat Romologija / Može li, i kako, Romski jezik ući u školski sistem Crne Gore?

18.30 Otvaranje štandova NVO organizacija, domaćih i međunarodnih koji realizuju projekte i druge aktivnosti vezane za inkluziju Roma u crnogorsko društvo

19.00 Otvaranje izložbe Moj Život/predstavljanje uspješnih Roma u svijetu

19.30 Program na glavnoj sceni

Himna Roma/Dželem, Dželem u izvođenju KAL benda

Čitanje poezije romskih autora

Plesovi naroda Roma u izvođenju novog folklornog ansambla Roma Crne Gore

Koncert grupe KAL, jazz & soul romska grupa iz Beograda

Gost Nenad Knežević Knez


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.