Zanimljivosti

Fejsbuk pokreće aplikaciju za upoznavanje u 32 evropske zemlje

Fejsbuk Inc objavio je u srijedu da pokreće svoj servis za upoznavanje u 32 evropske zemlje, nakon što je ranije predstavljanje odloženo zbog regulatornih briga.

Fejsbuk pokreće aplikaciju za upoznavanje u 32 evropske zemlje Foto: Ilustracija: 9clouds.com
agencijeIzvor

Kompanija je u februaru odložila pokretanje Fejsbuk Dejting u Evropi, zbog zabrinutosti koju je izrazila irska komisija za zaštitu podataka (DPC), glavni regulator u Evropskoj uniji za neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, uključujući i Fejsbuk.

Fejsbuk Dejting stranica posvećena upoznavanju unutar Fejsbuk aplikacije, predstavljena je u SAD u septembru prošle godine. Trenutno je dostupna u 20 drugih zemalja.

DPC je takođe izrazio veliku zabrinutost jer je dobio kratko obaveštenje prije pokretanja koje je planirano za 13. februar. Vest je objavljena 3. februara.

Takođe je rečeno da DPC nije dostavljena dokumentacija povodom procjene uticaja zaštite podataka i procesa donošenja odluka od strane Fejsbuka.

DPC je rekao u četvrtak da će nastaviti da nadzire servis za upoznavanje kad se pojavi širom Evropske unije ove nedjelje, dodavši da je Fejsbuk ustupio detalje promena koje su bile problematične regulatornoj komisiji.

“Fejsbuk je pružio detaljna objašnjenja o obrađivanju ličnih podataka u kontekstu servisa za upoznavanje”, rekao je Grejem Dojl, zamjenik povjerenika DPC

U blog postu u sredu, Kejt Orset, voditeljka projekta, rekla je da korisnici mogu da biraju da li će napraviti profil za upoznavanje i da ga mogu obrisati u bilo koje vrijeme, a da istovremeno ne obrišu svoj Fejsbuk profil.

Ime i godine će biti uzeti sa Fejsbukprofila korisnika, pa se ne mogu uređivati na servisu za upoznavanje, rekla je Orset, dodavši da prezimena korisnika neće biti prikazivana i da korisnici mogu da biraju da li će dijeliti na svojim profilima neke druge privatne informacije.

Portal Analitika