Svijet

Fajzer tužio Mađarsku, nije platila vakcine vrijedne 60 miliona eura

Američka farmaceutska kompanija Fajzer i njen partner Bajontek pokrenuli su pravni postupak protiv Vlade Mađarske zbog isporuke vakcine protiv kovida, prenio je Politiko.

Fajzer tužio Mađarsku, nije platila vakcine vrijedne 60 miliona eura Foto: Ferenc Isza/AFP
FoNet/N1Izvor

Portparol Fajzera potvrdio je taj slučaj, koji se vodi pred belgijskim sudom, i istakao da se „nastavljaju razgovori sa vladom u Budimpešti“.

Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje tri miliona doza vakcina, u vrednosti od oko 60 miliona eura.

Spor je počeo kada je Mađarska u novembru 2022. obavijestila Fajzer da ne namjerava to da plati, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudija je održao prvo ročište o ovom slučaju u martu, kada je odbacio zahtjev Fajzera za brzom presudom, i od tada se ništa nije dešavalo.

Fajzerova tužba protiv Mađarske identična je onoj koju je ta kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja zemlje su tužene zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuku vacina koje su tražili.

Danas je prvostepeni sud u Briselu održao prvo ročište u vezi sa tužbom protiv Poljske i obje strane su se složile da se ono odloži za 30. januar.

Fajzer je tužio Poljsku zbog toga što je u aprilu prošle godine odbila da prihvati isporuku 60 miliona naručenih doza vakcina. Varšava se pozvala na višu silu, navodeći pritisak na svoje finansije nakon priliva izbjeglica zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Američka kompanija od Poljske potražuje 1,2 milijarde eura, navodi Politiko, a toj tužbi se takođe pridružio Bajontek.

Ova dva slučaja doprinose sve većem broju pravnih postupaka u vezi sa naporima Evropske unije da nabavi što više vakcina u eri pandemije.

Belgijski lobista Frederik Baldan podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen zbog njene navodne uloge u posredovanju da se sklopi ugovor o kupovini čak 1,1 milijardu doza vakcine.

U međuvremenu je Njujork tajms tužio Evropsku komisiju zbog odbijanja da otkrije tekstualne poruke koje su razmjenjivali Fon der Lajen i izvršni direktor Fajzera Albert Burlo.

Konačno, i Evropsko javno tužilaštvo objavilo je u kratkom saopštenju prošlog oktobra da je otvorilo istragu o nabavci vakcine, ali nisu precizirali koga istražuju.

Portal Analitika