"Year in Review" za kraj godine

Facebook i Instagram nude opciju da sumirate godišnje objave

Objava na društvenim mrežama koja sumira ključne momente u godini na isteku jedna je od omiljenih opcija velikog broja korisnika, a Facebook i Instagram sada nude nešto novo po tom pitanju.

Facebook i Instagram nude opciju da sumirate godišnje objave Foto: TechCrunch
PA
PAAutor
TechCrunchIzvor

Kompanija Meta, kako je sada novi naziv za Facebook, uvela je funkcije “Year in Review” (pregled godine) i za Facebook i za Instagram.

Korisnici Facebook asada mogu da dijele personalizovanu “Year Together” čestitku, koja ističe prijatelje, osjećanja, mjesta i ljude koji su im bili najvažniji u 2021.

Novo iskustvo u fidu odražava se na ono kako su ljudi proveli godinu na ovoj platformi i pretvara je u njihove objave koje mogu da dijele. Nova funkcija je dostupna širom svijeta od danas i biće dostupna do 30. decembra.

Na Instagramu, korisnici mogu da dijele prilagođenu vremensku kapsulu „Playback“ na kraju godine sa svojom IG Story. Ova funkcija koristi arhivu storija, tako da korisnici mogu da prilagode i izaberu do 10 storija koje će podijeliti sa svojim pratiocima.

Preduslov za ovu funkciju je da su korisnici prethodno objavili više od tri storija u ovoj godini ili da imaju uključenu story arhivu. Platforma će vam predložiti objave za playback, ali ćete takođe imati mogućnost da izaberete šta želite da dijelite.

Korisnici će vidjeti poruku u svom Instagram fidu koja ih poziva da kreiraju sopstveni playback. Nova funkcija biće dostupna korisnicima nekoliko sedmica.

facebook-year-in-review

Prethodnih godina, korisnici Instagrama su kreirali sopstvenu verziju funkcije za kraj godine gdje bi postavili svojih devet najboljih slika u foto mrežu. Ove godine, Instagram svojim korisnicima nudi metod u aplikaciji za kreiranje sadržaja za kraj godine koji se može dijeliti.

Nove funkcije i Facebooka i Instagrama su u potpunosti prilagodljive tako da korisnici mogu da dodaju ili uklanjaju sadržaj i objave koje sami odaberu.

Meta napominje da će ove dvije funkcije biti dostupne u narednih nekoliko dana svim korisnicima širom sveta.

Lansiranje novih funkcija dolazi pošto rezimei za kraj godine koji se mogu dijeliti postaju sve popularniji zahvaljujući Spotifyevom godišnjem Wrapped iskustvu koje se svake godine naširoko dijeli na društvenim mrežama.

Facebook i Instagram se pridružuju mnogim drugim digitalnim gigantima koji žele da oponašaju popularnu funkciju objavljivanjem sopstvenih verzija, kao, na primjer, Reddit koji je ove nedjelje objavio personalizovane rezimee sa statistikom o navikama korisnika.


Portal Analitika