Kultura

'Evropski Oskar': Dominacija kanskog pobjednika, Hiler i Mikelsen osvojili priznanja za glumu

Film francuske rediteljke Žistin Trije "Anatomy of a Fall", inače pobjednik ovogodišnjeg festivala u Kanu, dominirao je na sinoćnjoj dodjeli Evropskih filmskih nagrada.

'Evropski Oskar': Dominacija kanskog pobjednika, Hiler i Mikelsen osvojili priznanja za glumu Foto: Getty
Portal AnalitikaIzvor

Tako je pomenuta drama proglašena za najbolji evropski film ove godine, a Trije za najbolju rediteljku. Uz sve to, njenom ostvarenju pripalo je i priznanje za najbolji scenario.

Pritom, njemačka glumica Sandra Hiler, koja je glavna protagonistkinja filma, dobila je nagradu namijenjenu najboljoj ženskoj ulozi. No, Hiler je istovremeno bila nominovana i zahvaljujući još jednoj ulozi - onoj u filmu Džonatana Glejzera "The Zone of Interest".

Mads Mikelsen je najbolji glumac, i to zahvaljujući ulozi u danskoj istorijskoj drami "Bastarden".

Britanskoj glumici Vanesi Redgrejv dodijeljeno je priznanje za životno djelo.

Ceremonija dodjele nagrada održana je u Berlinu, a pored "Anatomy of a Fall", u konkurenciji za najbolji evropski film još su bili i "Green Border" (Agnješka Holand), "Io Capitano" (Mateo Garone), "The Zone of Interest" (Džonatan Glejzer) i "Fallen Leaves" (Aki Kaurismeki).

Podsjetimo, i prošle godine je dodjela priznanja protekla uz dominaciju kanskog pobjednika, a tada je u pitanju bilo ostvarenje "Triangle of Sadness" Rubena Estlunda.

Portal Analitika