Muzika

Projekat Fondacije Kreativne žene Crne Gore pred cetinjskom publikom

"Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije" sjutra premijerno u Vladinom domu

Projekat “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”, koji realizuje Fondacija Kreativne žene Crne Gore, premijerno će zaživjeti sjutra na Cetinju, kada će po prvi put biti izvedene muzikalije iz fundusa Narodnog muzeja koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku.

"Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije" sjutra premijerno u Vladinom domu Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Orkestar koji čine studenti Muzičke akademije Cetinje i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupiće u 20 sati Svečanoj sali “Ivan Crnojević” u Vladinom domu, a osim koncerta biće priređena i izložba.

Orkestarsko izvođenje pratiće i video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore. 

Jedan od kratkih filmova koji će biti prikazan sjutra, dosad nije prezentovan crnogorskoj javnosti, što je, kako pojašnjavaju iz Fondacije, rezultat partnerstva sa Narodnim muzejom i Crnogorskom kinotekom.

Kordinatorke projekta i osnivačice Fondacije su Milica Marković i Petra Ivanović. Fondacija Kreativne žene Crne Gore ovaj projekat sprovodi s ciljem revitalizacije evropsko-crnogorske muzike i kulturne baštine.

Podsjetimo, premijera "Evropske muzike crnogorske kulturne diplomatije” prvobitno je bila zakazana za 19. septembar ali je zbog tragedije na Obzovici koja se desila ranije toga dana, odložena za 28. septembar.

(VIDEO) Revitalizacija baštine: "Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije" premijerno na Cetinju
3
(VIDEO) Revitalizacija baštine: "Evropska muzika crnogorske…
15.09.2023 08:30


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.