Turizam

"Fokus treba da bude na održivom razvoju"

ETC: Evropu očekuje uspješna turistička godina

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković-Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović, učestvovale su u radu 105. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana u periodu od 24. do 25. maja tekuće godine u Talinu.

ETC: Evropu očekuje uspješna turistička godina Foto: NTO Crna Gor
Portal AnalitikaIzvor

Konstatovano je, kako navode iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, da je ovo godina snažnog oporavka turizma, obzirom da se u svim zemljama članicama ove organizacije, bilježe pozitivni turistički trendovi, te je prema dosadašnjim rezultatima, istraživanjima i najavama ocijenjeno da nas očekuje uspješna turistička sezona na nivou Evrope.

„Ukazano je na neophodnost posvećivanja pažnje jačanju otpornosti i konkurentnosti sektora kroz inovativne i održivije pristupe za dobrobit društva i planete. Predsjednik ETC-a Luis Arauho predstavio je novu strategiju ETC do 2030, koja postavlja viziju i ciljeve organizacije za narednih sedam godina, obezbeđujući strateški pravac za održivi razvoj. Osnovna misija je ojačati članove, zainteresovane strane i turističku industriju kako bi oblikovali budućnost turizma na opštu dobrobit svih. Vizija je unaprijeđen status Evrope kao vodeće svjetske održive i inkluzivne turističke destinacije“, saopštili su. 

Govoreći o pokretanju klimatskog akcionog plana ETC-a, predsjednik ETC-a Luis Arauho je rekao:

„Rješavanje izazova klimatskih promjena, izgradnja otpornijeg sektora, kao i obnavljanje i revitalizacija resursa destinacije trebalo bi da bude prioritet i odgovornost za sve zainteresovane strane u turizmu. Ovim sveobuhvatnim planom, ETC ne samo da nastoji da postigne karbonsku neutralnost u svojim djelovanjima, već i da osnaži svoje članove da preduzmu hrabre klimatske akcije i inspirišu turističku industriju ka uticajnim inicijativama.”

Na sastanku je izabrano novo rukovodstvo ETC za naredni trogodišnji period. Miguel Sanziz Nacionalne turističke organizacije Španije izabran je za novog predsjednika ETC, dok će funkcije potpredsjednika obavljati reizabrani Martin Najdeger (Martin Nydegger) iz NTO Švajcarske, Magda Antonioli iz NTO Italije i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

„Čast je voditi ETC u ime Turespaña. Danas se evropski turizam suočava sa velikom prilikom da postane predvodnik u održivosti i inkluzivnosti. Moramo omogućiti da turizam ima jači glas u Evropi i EU i usmjeri svoju moć u pravcu dobrobiti evropskog biznisa i zajednice. Budući da okuplja sve ervopske destinacije, ETC ima centralnu ulogu u osnaživanju brenda Evrope kroz promociju vrijednosti slobode i diverziteta kontinenta i oblikovanje odgovornije budućnosti za turističku industriju,” izjavio je Miguel Sanz.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.