Sci/Tech

Evo šta se dešava kada prilikom pretrage kliknete na "Ja nisam robot“

Da li ste ikada pokušali da odete na web stranicu, ali su vas prethodno zaustavili kako biste dokazali da niste robot? Evo šta se zaista dešava kada označite polje "I am not a robot".

Evo šta se dešava kada prilikom pretrage kliknete na "Ja nisam robot“ Foto: Pixabay
N1 ZagrebIzvor

Polje za potvrdu “Ja nisam robot” se naziva CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart) ili “potpuno automatizovani javni Turingov test za razlikovanje računara i ljudi”.

U suštini bilo koja vrsta testa, bilo da se radi o odabiru slike sa stop svijetlima ili kucanju riječi koja je mutna ili zakrivljena, je upravo reCAPTCHA koja se koristi za zaustavljanje botova.

ReCAPTCHA, koju možete prepoznati iz polja za potvrdu „ja nisam robot“, je specifičan CAPTCHA program od Google-a koji koriste milioni stranica.

Kako funkcioniše reCAPTCHA?

Dakle, kako zapravo funkcionše reCAPTCHA – “ja nisam robot”?

To zapravo nije čin klika na “ja nisam robot” koji potvrđuje da niste bot. To je ono što se događa prije nego što kliknete, piše DesertNews.

“Kada kliknete na to polje za potvrdu, stranica šalje nazad gomilu informacija Googleu”, rekao je za Reader’s Digest Džon Lojd, glavni tehnološki zvaničnik Casaba Security.

Ove informacije mogu biti vaše kretanje kursora dok kliknete na to polje za potvrdu (očigledno da ljudi pomjeraju svoje kursore s više slučajnosti nego računar), vaši kolačići i istorija uređaja, prema Cloudflareu.

Google koristi te informacije da odredi vjerovatnoću da li ste čovjek ili robot. Google zatim šalje tu ocjenu na web stranicu, a ako je rezultat dovoljno visok, bićete pušteni na surfovanje.

Jednostavno rečeno, klikom na “ja nisam robot”, dajete Googleu dozvolu da analizira vaše ponašanje na mreži kako bi utvrdio jeste li čovjek.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H HGI_neregistrovani
03.05.2023. 03:48

Taman se probudio i prije posla da procitam vijesti, i vidim "ja nisam robot" šta sad to na poralu, stisnem da riješim te autobuse, semafore, kad to članak 🤭 već me presjeklo

2
0