Region

Evo šta piše u Deklaraciji o nestalim osobama koju su usvojili Vučić i Kurti

Obje strane su, kako je saopšteno nakon današnjeg usvajanja Deklaracije, prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju posljedica po pogođene porodice i širu zajednicu.

Evo šta piše u Deklaraciji o nestalim osobama koju su usvojili Vučić i Kurti Foto: Beta/AP
Portal Analitika/N1Izvor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, kako piše N1, odali su priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke riješenosti da obezbijede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima.

Oni su se, kako se navodi u saopštenju, takođe obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sljedećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovarača.

"Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo neriješeno. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tugi, ne znajući gdje se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u cjelini", poručio je Borelj. 

„Rješavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je takođe ključni faktor za pomirenje i povjerenje među ljudima. Postalo je hitno obezbijediti da se proces identifikacije mjesta sahranjivanja završi što je prije moguće. Sjećanja blijede, a pojedince, mjesta i događaje je teže istražiti“, ukazuje se u saopštenju šefa diplomatije EU.

Zbog toga, kako je saopšteno, EU pozdravlja prihvatanje Deklaracije od strane dvije strane i očekuje da će obje strane postići opipljiv napredak u okončanju nerješenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U nastavku pročitajte na šta su se obavezali potpisnici: 

Zajednički se obavezujemo

Da bi se osigurala puna implementacija odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica, da blisko sarađuju na identifikaciji mjesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja,

Da obezbijedi potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000.

Ovo uključuje sve materijale, bilješke, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente uključujući i one sa statusom povjerljivosti, u posjedu institucija obje strane, relevantne za ovaj kontekst, da stavi na raspolaganje svu domaću i međunarodnu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica,

Da koristi satelitske podatke, LIDAR i drugu naprednu tehnologiju u otkrivanju masovnih grobnica, omogućiti i podstaći aktivno angažovanje porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina,

Da adekvatno osigura prava i odgovori na potrebe porodica nestalih lica,

Da osnuju i rade zajedno kroz Zajedničku komisiju kojom predsjedava Evropska unija i koju posmatra MKCK sa ciljem da podrži napore za rješavanje sudbine preostalih nestalih osoba,

Da prati i podrži rad i napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije.

U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe.

Operativni detalji biće dogovoreni na sljedećem sastanku Dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.