Zanimljivosti

Evo šta označavaju žute i crvene tačke na gumama

Crvene i žute tačke se često mogu videti na gumama (posebno kada su nove), a važne su prilikom postavljanja gume na felne i balansiranja.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Revijahak.hrIzvor

Automobilske gume nisu savršene i na njima postoje male nesavršenosti. Dakle, neki proizvođači koriste ove oznake da označe važne tačke na pneumaticima i signaliziraju vulkanizerima šta da rade.

Žuta tačka označava mjesto na obimu gdje vaša guma ima najmanju težinu. To može biti zbog konzistencije gume, dodatnog ispupčenja na bočnoj strani gume ili neke druge nesavršenosti.

Iz bilo kog razloga, taj dio gume je lakši od bilo koje druge tačke oko spoljne ivice gume. Taj dio pneumatika poravnava se sa ventilom na felni.

Sa druge strane, crvena tačka označava najvišu tačku radijalnog odstupanja i varijacije radijalne sile. Ne samo da je proizvođačima guma teško napraviti savršeno izbalansiranu gumu, već je veoma teško napraviti i savršeno okruglu gumu.

Ove tačke olakšavaju balansiranje, jer označavaju maksimalnu tačku varijacije radijalne sile (RFV), odnosno kada se guma okreće, sila koja djeluje na gumu i točak biće maksimalna u oblasti crvene tačke.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.