Kužina

Evo kako prepoznati dobar sladoled

Na Instagramu je objavljen video Italijanke Valentine Petraroli, inače turističkog vodiča, u kojem objašnjava kako razlikovati dobar od lošeg sladoled.

Ilustracija Foto: fejsbuk
Ilustracija
Jutarnji.hrIzvor

Ona je tokom posjete Rimu svojoj grupi skrenula pažnju kako odabrati najukusniju ledenu poslasticu.

Tri ukusa

Kao prvo pravilo navela je činjenicu da posuda u kojoj stoji sladoled mora biti ravna, baš kao i sladoled u njoj. U slučaju da naiđete na posude koje su prekrivene ili ipak one u kojima se nalazi veća količina sladoleda, nalik manjem brijegu, izbjegnite ih.

"Šta oni pokušavaju napraviti? Impresionirati vas tako da sladoled napune vazduhom kako bi izgledao primamljivije, a onda se taj isti sladoled ispuše do naveče. U tom slučaju zapravo plaćate vazduh" objasnila je.

Dodala je i kako je u poslastičarnicama važno potražiti tri ukusa i to bananu koja bi trebala biti bijela, a ne žuta (jer ne jedemo koru, već samo unutrašnjost ploda), pistaći koji bi trebala da bude tamnije, zemljane zelene boje, a ne svijetle, te mentu koja se pravi od ekstrakta mente i ne bi trebala biti previše jarke, već blago zelene boje.

"Ako uđete u poslastičarnicu koja nudi puno ukusa, primjera radi postoji jedna u kojoj možete isprobati čak 150 različitih ukusa, budite sigurni da oni ne mogu svakog dana napraviti toliko domaćeg sladoleda i da je u pitanju industrijska proizvodnja.

Ako, ipak, uđete u poslastičarnu i vidite da je samo jedan od ukusa vještački, primjera radi jarko plave boje, vrlo vjerovatno su i ostali dobijeni vještačkim dodacima. Mala je vjerovatnoća da će u nekoj poslastičarnici napraviti jedan loš sladoled, a ostale kako treba", dodala je Valentine.

Portal Analitika