Region

Evakuacija zbog požara kod Čačka

Izvor

Požar na Tari i dalje gori, dok je vatra na Čigoti stavljena pod kontrolu. Širi se i požar u podnožju Kopaonika.

Na gašenje požara na obroncima Suvobora, gdje je ugroženo 300 domaćinstava, upućen je i ruski avion "Berijev 200", koji je danas stigao u Srbiju, a u ugroženim mjestima počela je evakuacija stanovništva.

Načelnik sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić izjavio je u Čačku da je u požaru koji bijesni u četiri sela gornjomilanovačke i čačanske opštine 300 domaćinstava ugroženo i da su tri lica povrijeđena. U požarima u tri sela u okolini Čačka, na oko 500 hektara, ugorženo je 60 domaćinstava i 180 ljudi. 

Na padinama Suvobora ugrožena su sela Srezojevci, Gornja Gorevnica, Miokovci i Milićevci. 

Predsjednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković izjavio je za agenciju Beta da je stanje veoma kritično i da se požar širi prema izletištu Savinac. 

On je uputio poziv mještanima deset sela vranjanskog i takovskog kraja da se priključe gašenju vatrene stihije prema svojim mogućnosti. 

U Čačku je u toku sjednica Štaba za vanredne situacije, na kojoj se razmatra stanje izazvano velikim požarom na obroncima Suvobora, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.

Potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao za B92 da će Vlada održati vanrednu sjednicu. On je dodao da je Vlada tražila od Rusije još jedan ruski avion. Vučić je rekao da je situacija veoma teška i da je vojska krenula da pomogne koliko može u ugroženim područjima. 

"Pokušaćemo na svaki način da pomognemo ugroženim. Više od 300 kuća je ugroženo u Gornjem Milanovcu", rekao je Vučić. 

26py2Oko 300 pripadnika Vojske Srbije uskoro će se pridružiti kolegama i vatrogasno spasilačkim jedinicama angažovanim na gašenju požara u okolini Čačak i Gornjeg Milanovca, najavljeno je iz Ministarstva odbrane. 

"U ovom trenutku oko 300 pripadnika Vojske Srbije iz garnizona Kraljevo i Gornji Milanovac kreće ka ugroženim područjima", rekao je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović. 

On je rekao da se na trerenu već nalaze pripadnici Vojske Srbije koji su rasporedjeni na liniji Čačak - Trbušani - Gornja Gorevica, sa kojima je i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general Milan Bjelica. 

Pajović je kazao da su pripadnici Vojske angažovani za gašenje vatre po naredjenju ministra odbrane Aleksandara Vučića i naveo da će biti angažovana i transportna sredstva za eventuanu evakuciju stanovništa. 

Zbog opasnosti od požara izvršene su sve pripreme za evakuaciju stanovnika sela Gornja Gorevnica na obroncima Suvobora, ukoliko to bude neophodno, rečeno je na sjednici Kriznog staba u Čačaku. 

Ukoliko dodje do evakuacije, za oko 200 mještana obezbedjeni su smještaj, piće i medicinska zaštita, rekao je na sednici komandant Kriznog štaba za vanredne situacije Vojislav Ilić. 

"Crveni krst će, ukoliko dodje do evakuacije, obezbijediti dušeke i ćebad u domu u Prijevoru, dok će o evakuisanima brinuti medicinsko osoblje", rekao je on.

Na aerodrom u Nišu danas u 12 sati slijeće još jedan ruski avion za gašenje požara, tipa "Iljušin 76",nosivosti 42 tone vode, izjavio je Tanjugu premijer Srbije Ivica Dačić. Dačić je rekao da je dolazak još jednog aviona dogovorio sa ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim. "Iljušin 76", koga zovu "vodeni bombarder", bio je prvi put u Srbiji u ljeto 2007. godine i stacioniran, takodje, na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", odakle je veoma uspješno pomagao u gašenju požara.

IZVOR: BETA, TANJUG,B92

Portal Analitika