Društvo

“Praktično je nemoguće održati popis u aprilu”

Eurostat neće pratiti popis stanovništva

Nije planirano da Eurostat nadgleda popis stanovništva u Crnoj Gori na terenu, saopšteno je Danu iz te institucije. 

Eurostat neće pratiti popis stanovništva Foto: Ilustracija
DanIzvor

Kako su kazali iz Službe za odnose sa javnošću Eurostata, ova institucija je 2011. godine bila djelimično uključena u praćenje Popisa u Crnoj Gori.

“Nivo uključenosti tada je bio u obliku „lakog monitoringa”, putem takozvane „procjene eksperata“, gdje su stručnjaci čiji je angažman odobrio Eurostat (a ne osoblje Eurostata) bili na terenu tokom popisivanja. To neće biti slučaj u ovom krugu, jer nije planirano da Eurostat nadgleda popis stanovništva u Crnoj Gori (ili u bilo kojoj drugoj zemlji) na terenu naveli su iz te evropske institucije”, poručuju iz te ustanove..

Kako su istakli, to ne znači da Eurostat nije uključen, jer pružaju savjete zemljama, uključujući i kroz radnu grupu za popis stanovništva i stanova, u kojoj zemlje iz procesa proširenja EU učestvuju kao posmatrači i imaju koristi od diskusija i tehničkih savjeta pruženih tokom sastanaka.

Pored toga, Eurostat prati pripreme za popis i nastaviće da prati razvoj događaja, saopštili su iz ove institucije.

“Praktično je nemoguće održati popis u aprilu ove godine, kao što je planirano, prvenstveno zbog odluke o privremenom finansiranju, odnosno činjenice da budžet za ovu godinu još nije usvojen. Predlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a, osim tog akta, ključni preduslov za realizaciju popisa je usvajanje zakona o popisu, ali i stabilna epidemiološka situacija”, dodaju iz Eurostata.

Pojedine zemlje regiona već su pomjerile termin održavanja popisa zbog epidemiološke situacije. Tako će u Srbiji popis stanovništva, umjesto u aprilu, biti održan u oktobru.

Portal Analitika