Svijet

EU zbog kršenja ljudskih prava traži istragu masovnih grobnica oko bolnica u Gazi

Evropska unija je objavila da želi "nezavisnu" istragu masovnih grobnica u krugu dvije glavne bolnice u pojasu Gaze.

EU zbog kršenja ljudskih prava traži istragu masovnih grobnica oko bolnica u Gazi Foto: Reuters/ Ramadan Abed
BetaIzvor

„Tražimo nezavisnu istragu povodom sumnji i okolnosti tog otkrića, zato što to stvara utisak da je moglo biti kršenja ljudskih prava“, rekao je portparol Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) Peter Stano.

UN su već u utorak tražile nezavisnu istragu masovnih grobnica otkrivenih u dvije glavne bolnice u Pojasu Gaze. U saopštenju je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk rekao da je „užasnut“ uništenjem najveće bolnice u Gazi, bolnice Al Šifa i medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu, kao i otkrićem masovnih grobnica uz njih.

Izraaelska vojska je negirala bilo kakvu odgovornost i navela da je „neosnovano vjerovanje“ da je ona zakopala tijela Palestinaca. Zvaničnik civilne odbrane u Pojasu Gaze je u utorak rekao za Frans pres da su njegovi timovi otkrili od subote tijela 340 osoba u masovnim grobnicama u krugu bolnice Naser.

Od bolnice al Šifa Svetska je početkom aprila ostala ruševina poslije izraelske vojne akcije. Bolnice u Pojasu Gaze bile su na meti izraelskih vojnih operacija koje se su odgovor na upad Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra. Po Izraelu, Hamas napade izvodi iz bolnica i tu u tunelima krije oružje, a to Hamas negira.

Portal Analitika