Politika

Portparolka EK poručila da se zakonom o predsjedniku mijenjaju njegovi prerogativi

EU zabrinuta zbog jučerašnjeg glasanja u parlamentu: Akti moraju biti u skladu sa Ustavom

Evropska unija je zabrinuta zbog glasanja o Zakonu o predsjedniku, u Skupštini Crne Gore kojim se zapravo mijenjaju prerogativi predsjednika kroz usvajanje zakona po hitnom postupku, kazala je za Pobjedu, portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero Hernandez.

EU zabrinuta zbog jučerašnjeg glasanja u parlamentu: Akti moraju biti u skladu sa Ustavom Foto: Foto: Printscreen
PobjedaIzvor

- Svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je posebno osjetljivo zbog odsustva efikasnog ustavnog suda, gdje parlament u više navrata nije uspio da imenuje potreban broj sudija kako bi obezbijedio njegovo pravilno funkcionisanje. Članovi Ustavnog suda moraju biti hitno imenovani - poručuje Pisonero Hernandez.

Evropska unija pozvala je političke aktere da tragaju za brzom deeskalacijom i dogovore se o rješenju "trenutnog političkog ćorsokaka", kako bi se ostvarila želja građana Crne Gore da se pridruže EU.

- Godišnji izvještaj EU izrazio je zabrinutost povodom pitanja vladavine prava i odsustva političkog dijaloga - podsjetila je Pisonero.

 

Češka ambasada: Izmjenama Zakona o predsjedniku zloupotrebljavaju se ustavne odredbe, CG su potrebne funkcionalne institucije
0
Češka ambasada: Izmjenama Zakona o predsjedniku…
02.11.2022 16:44

 

Portal Analitika