Svijet

EU uvela rekordne sankcije Rusiji: Težak udarac Putinovoj vojsci

Evropska unija objavila je da je uvela rekordne sankcije Rusiji.

EU uvela rekordne sankcije Rusiji: Težak udarac Putinovoj vojsci Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Komisija pozdravlja odluku Vijeća o donošenju trinaestog paketa sankcija protiv Rusije. Ni dvije godine od ruskog okrutnog napada na Ukrajinu ne smanjuje se podrška EU Ukrajini i njenom narodu. Ujedinjena Evropa i dalje odlučno brani svoje vrijednosti i temeljna načela.

Novi paket još više ograničava ruski pristup vojnoj tehnologiji, na primjer dronovima, a na popis su uvrštena nova preduzeća i osobe koji učestvuju u ruskim ratnim naporima. U novom paketu na popisu ih je više od dvije hiljade, što je težak udarac ruskoj vojsci.

Važan je svaki euro kojeg se Rusija ne domogne, ali ne smijemo se opustiti. Komisija će nastaviti pomagati državama članicama da osiguraju efikasno sprovođenje mjera i sarađivati s trećim zemljama da se bore protiv mogućih pokušaja izbjegavanja mjera, prenosi Index.hr

Koje su nove sankcije?

Unesena su rekordna 194 pojedinačna uvrštenja, 106 osoba i 88 subjekata, te ih je sada na popisu više od 2000.

Konkretno:

Ruski odbrambeni sektor: na popisu je novih 140 osoba i preduzeća iz ruskog vojnoindustrijskog kompleksa, koji, među ostalim, proizvode rakete, dronove, protivvazdušne raketne sisteme, vojna vozila, najsavremenije komponente naoružanja i drugu vojnu opremu. Obuhvaćeni su subjekti koji trguju raznim ključnim komponentama dronova. Komisija ih je identifikovala prethodno dogovorenim objektivnim i postupnim pristupom, kombinujući nepobitne dokaze iz različitih izvora potkrijepljene podacima o trgovini i carini.

Snažna poruka ruskim partnerima u ratu: na novom je popisu 10 (ruskih) preduzeća i osoba umiješanih u isporuku sjevernokorejskog naoružanja Rusiji, sjevernokorejski ministar obrane te nekoliko bjeloruskih preduzeća i pojedinaca koji pomažu ruskim oružanim snagama

Borba protiv izbjegavanja mjera: među novouvrštenima su i rusko logističko poduzeće i njegov direktor, zbog učestvovanja u paralelnom uvozu zabranjene robe u Rusiju, te još jedan ruski subjekt, koji je umiješan u drugi oblik nabave.

Jačanje Unijinih mjera protiv ruske okupacije i ilegalne aneksije dijelova Ukrajine: na novom je popisu šest sudija i 10 zvaničnika s okupiranih ukrajinskih područja.

Kažnjavanje kršenja prava djece: Na novom su popisu i 15 osoba i dva subjekta koji učestvuju u deportaciji i vojnoj indoktrinaciji ukrajinske djece, među ostalim u Bjelorusiju.

Trgovinske mjere

Novi je paket potvrda odlučnosti EU da spriječi rusku nabavu osjetljive zapadne tehnologije za svoju vojsku. Bespilotne letjelice, tj. dronovi imaju važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Na popis su uvrštena preduzeća koja za Rusiju nabavljaju ključne komponente dronova, a uvedene su i neke sektorske sankcije kako bi se uklonili nedostaci i otežalo ratovanje dronovima.

Na temelju čvrstih dokaza iz raznih izvora, te trgovinskih i carinskih podataka, u novi je paket na popis subjekata povezanih s ruskim vojno-industrijskim kompleksom (Prilog IV.) uvršteno 27 novih preduzeća iz Rusije i iz trećih zemalja. Na njih se primjenjuju stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namjenom te robe i tehnologije koje bi mogle doprinijeti tehnološkom jačanju ruskog odbrambenog i sigurnosnog sektora.

Konkretno:

Dodato je 17 ruskih preduzeća koja učestvuju u razvoju, proizvodnji i snabdijevanju ruskog vojnog i industrijskog kompleksa elektronskim komponentama.

Dodata su i četiri preduzeća iz Kine i po jedno iz Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske jer trguju elektronskim komponentama za ruski vojnoindustrijski kompleks i indirektno ga podstiču u agresivnom ratu protiv Ukrajine.

Mjere jačanja protivvazdušne odbrane

Uz uvrštenje preduzeća koja Rusiji prodaju dijelove za dronove, novim se paketom uvode i nove zabrane izvoza komponenata dronova.

Konkretno:

U široj zabrani izvoza komponenti dronova novim su ograničenjima obuhvaćeni elektronski transformatori, statički pretvarači i induktori koji se, među ostalim, nalaze u dronovima.

Novim su mjerama zabranjeni i aluminijski kondenzatori, koji imaju vojnu primjenu.

Mjere podsticanja međunarodne saradnje

Popis partnerskih zemalja za indirektnu zabranu uvoza željeza i čelika u novom je paketu mjera proširen na Ujedinjeno Kraljevstvo. Te partnerske zemlje primjenjuju niz restriktivnih mjera na uvoz željeza i čelika te niz mjera kontrole uvoza koje su u biti ekvivalent mjerama iz Uredbe (EU) br. 833/2014.

Kontekst

Dvije godine nakon izbijanja opšteg agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine Evropa složno i odlučno nastavlja braniti svoje vrijednosti i temeljna načela. Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i njene građane i nastaviće snažno da podstiče ukrajinsku ekonomiju, društvo, oružane snage i buduću obnovu te zemlje, koliko god bude trebalo.

Kako bi ruskom ratnom mehanizmu presjekla dotok prihoda, EU je donijela 13 paketa sankcija protiv Rusije. Sankcije su uticale na ruske prihode i vrijednost ruske rublje. Sankcije su poremetile ruske lance snabdijevanje i ograničile pristup zapadnim tehnologijama u važnim industrijskim sektorima. Zbog ograničenja cijene nafte, koje je dogovoreno s partnerima iz grupe G7, smanjili su se naftni prihodi ruske vlade. S vremenom će se pokazati efikasnost sankcija.

Dok Rusija pokušava da izbjegne naše sankcije, Komisija stalno razmatra postojeće mjere, procjenjuje im primjenu i otkriva eventualne propuste. Sada je važno sprovođenje mjera, posebno onih protiv izbjegavanja sankcija EU preko trećih zemalja.

Izaslanik EU za sankcije Dejvid O’Saliven o tome ustrajno komunicira s ključnim trećim zemljama. Rezultati se već vide. U nekim se zemljama uvode sistemi za praćenje, kontrolu i blokadu ponovnog izvoza.

U partnerskoj saradnji s istomišljenicima dogovorili smo i popis prioritetnih sankcionisanih proizvoda s kojima preduzeća moraju biti vrlo oprezna i koje treće zemlje ne smiju izvoziti u Rusiju. Osim toga, u Uniji postoji i popis sankcionisanih ekonomskih kritičnih proizvoda s kojima preduzeća i treće zemlje moraju biti posebno oprezni.

Portal Analitika