Region

EU upozorila Srbiju na posljedice zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom Brisela

Evropska unija (EU) upozorava Srbiju da slijede posljedice u procesu evropskih integracija jer se država ne usklađuje sa spoljnom politikom EU.

EU upozorila Srbiju na posljedice zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom Brisela Foto: Reuters/Yves Herman
RSEIzvor

Portaprol Evropske komisije Erik Mamer naglasio je da je usklađivanje jedan od osnovnih zahtjeva za svaku državu čiji je cilj članstvo u EU.

“Usklađivanje je dio procesa pristupanja. Jasno je da postoji posljedica zbog neusaglašavanja sa stavovima EU, jer je osnovni uslov da se država uskladi sa tim stavovima da bi postala članica EU. A članstvo u EU je jedan od strateških ciljeva Srbije”, poručio je Mamer.

Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom Evropske unije koja se odnosi na mjere protiv Rusije kao odgovor Brisela na agresiju protiv Ukrajine.

Zemlja se takođe nije uskladila ni sa izjavom EU koja se odnosi na smrt opizicionog lidera iz Rusije Alekseja Navaljnog u kojoj se u koji se ocjenjuje da da krajnju odgovornost za ubistvo Navaljnog snosi predsjednik Putin i vlasti Rusije.

Srbija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, ali se nije uskladila ni sa jednom odlukom o restriktvnim mjerama protiv Rusije. To je i jedan od razloga zašto zemlja nije napredovala u procesu pregovora sa EU.

Posljednji klaster u procesu je otvoren u decembru 2021. godine, dva mjeseca prije invazije Rusije na Ukrajinu.

Brisel redovno poziva zvaničnike iz Beograda da uvedu sankcije Rusiji. Od država kandidata se očekuje da postepeno usklade spoljnu politiku sa politikama EU. Potpuno usklađivanje je neophodno neposredno prije prijema nove članice u Uniju.

Portal Analitika