Svijet

"Cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori"

EU pozdravila usvajanje Zakona o opštim izborima u kosovskoj skupštini

Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu pozdravila je današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima u Skupštini Kosova.

EU pozdravila usvajanje Zakona o opštim izborima u kosovskoj skupštini Foto: Pixabay
DanasIzvor

EU je saopštila da je u avgustu 2022. Skupština Kosova već napravila veliki korak u odgovori na preporuke EU u oblasti finansiranja kampanja kroz Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Navedeno je i da je od 2013. EU na Kosovu putem punopravnih misija za posmatranje izbora (EU/EOMs), nadgledala opštinske i opšte izbore, „i pružila niz preporuka za poboljšanje izbornog okvira“.

"EU je srećna što vidi da je na Kosovu većina ovih preporuka već uvrštena u novi Zakon o opštim izborima", navodi se u saopštenju.

EU je pozvala Centralnu izbornu komisiju Kosova da uskladi izborne propise s novim zakonima kako bi se pripremila za primjenu novog zakonskog okvira mnogo prije narednih izbora.

"Takođe, imamo u vidu da se neke od tehničkih preporuka moraju konstantno sprovoditi i podvlačimo da će se ukupna procjena moći izvršiti tek nakon narednih izbora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su unaprjeđenje i jačanje izbornog procesa trajna odlika svake demokratije i stalni zahtev za demokratije u nastajanju.

"Ovo se mora zasnivati na nalazima i preporukama sa prethodnih izbora koji imaju za cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksama", navodi EU.

Dodaje se i da je EU na Kosovu podržala „ad-hoc komisiju, Centralnu izbornu komisiju i kosovske institucije u ovom procesu“ i najavljeno je da će to nastaviti da čini i ubuduće.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.