Svijet

EU poručuje BiH: Hitno donesite zakon o sprječavanju pranja novca, inače „siva lista“ Manivala

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice zakaže sjednicu na kojoj će usvojiti Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

EU poručuje BiH: Hitno donesite zakon o sprječavanju pranja novca, inače „siva lista“ Manivala Foto: Foto: European Parliament
N1Izvor

Delegacija je upozorila da bi se BIH, ako se taj zakon hitno ne usvoji, mogla naći na „sivoj listi“ Komiteta eksperata za evoluciju mjera sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

„Ostalo je još, posljednje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj meri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za građane i poslovne subjekte“, ocijenila je Delegacija EU u BiH.

Navedeno je da sjednica Doma naroda BiH treba da se održi od 12. do 16. februara jer Komitet „Manivala“ Savjeta Evrope dolazi u BiH 12. februara da bi procijenio da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

„Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije no što ‘Manival’ završi svoju misiju 28. februara, taj zakon neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti BiH na svoju ‘sivu listu’, čime će se BiH naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma“, upozorili su iz Delegacije EU u BIH.

Naglasili su da bi stavljanje na „sivu listu“ imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH i uticalo bi i na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima.

To može odvratiti strana ulaganja od BiH i otežati međunarodno kretanje kapitala. Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, istakli su dalje iz Delegacije EU u BiH, jedan je od od prioriteta koje treba ispuniti prije no što Evropski savjet u martu razmotri treba li BiH „dati zeleno svjetlo“ za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU.

„Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU uključuje i posvećenost evropskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti“, piše u saopštenju.

Portal Analitika